Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Dere er alle sammen ildsjeler

Det har vært et privilegium å få lede Norsk Bonde- og Småbrukarlag, sa Merete Furuberg i sluttalen til landsmøte.

Merete Furuberg fikk lang og stående applaus for innsatsen som leder i Småbrukarlaget.
Merete Furuberg fikk lang og stående applaus for innsatsen som leder i Småbrukarlaget.

– Når jeg nå ikke tar gjenvalg etter åtte år, så er det ene og alene av hensyn til organisasjonen. En leder skal ikke sitte for lenge, sa Merete Furuberg (63).

Furberg valgte Småbrukalaget sin visjon som overskrift på landsmøtetalen:

– Med kjærlighet til jorda og naturen skal vi sammen skape verdier. Dette er ord som bedre enn noe annet beskriver organisasjonen: Dere er alle sammen ildsjeler. Småbrukalaget har ikke mye ressurser i form av penger, men en utømmelig kilde av personligheter som brenner for saken. Derfor klarer så få personer å utrette så mye, sa Furuberg.

Furuberg er fra Grue i Hedmark. Hun ble valgt som leder NBS i 2010. Furuberg var valgt inn i Grue kommunestyre for 2007–2011 fra felleslista Sp, H, V og KrF. Hun har også vært fylkesleder i Hedmark Bonde- og Småbrukarlag.

Møte med småbrukaren

– Det som har gledet med aller mest er å få møte dere medlemmer hjemme ute i skog-, fjell- og fjordbygder over hele landet – å få møte ekte arbeidsglede, internasjonal solidaritet, kjærlighet til jorda og naturen, ukuelig vilje, utsagn som at vi gir aldri opp. Takk til alle, sa Furuberg.

Den avgåtte lederen i NBS har også opplevd skuffelser – at flertallet av dem som forvalter bøndenes makt, ikke har brukt makta til å endre kursen, men til å forsterke den.

– Dette flertallet, som noen kaller jordbrukets jerntriangel, utgjorde motkreftene da vi lanserte verdiskapingsprogrammet og satsinga på lokalmat. Dette jerntriangelet var også kreftene som slo ned Averøy-aksjonen f.eks, sa Furuberg.

Om ungdomsarbeid og rekruttering

NBS har prioritert ungdom og rekruttering i mange år, mener Furuberg.

– Jeg vil fremheve det gode samarbeidet med Natur og Ungdom om prosjektene “Grønt Spa’tak” og «Slipp oss til – Ungdom inn i landbruket”. I «Slipp oss til» er også Norges Bygdeungdomslag samarbeidspartner.

I år er «Grønt Spa’tak» 25 år.

– Takk Tori Snerte, for ideen. Takk til alle som har gjort somrenes grønneste ungdomseventyr mulig. Takk til vertsbønder, ildsjeler, Felleskjøpet som hovedsponsor! Takk til alle prosjektlederne gjennom 25 år! Takk til alle «Spatakistene» som har gitt nye tanker og hjelpende hender! På «Grønt Spatak» får ungdom mellom 16 og 30 år ta del i bondens hverdag, lære om landbruk og jobbe frivillig i minst 10 dager, sa Furuberg.

Også i organisasjonen løfter vi frem ungdommen, mener den avgåtte lederen.

Annonse

– NBS har et eget ungdomsutvalg, og vi har vedtektsfestet at alle fylker har rett til å stille med en ungdomsdelegat med tale-, forslags- og stemmerett.

– Vi gir oss aldri!

Furuberg snakka mye om rovvilt og all utfordringene knytta til rovviltpolitikken i Norge.

– Rovvilt får store konsekvenser for de menneskene som skal leve med dem. Storsamfunnet tar ikke de forpliktelsene og det økonomiske ansvaret dette innebærer, sa Furuberg.

Norge har en forvaltningsmodell med inndeling i rovdyrprioriterte soner og beiteprioriterte soner, som ikke fungerer, mener hun.

– Jeg spør: Er det fakta, folka, politikken eller forvaltningen det er noe i veien med? Utfordringene med å leve med rovvilt er stor – enda verre er å overleve med hån, hærverk, trusler fra mennesker som dels ikke skjønner og andre som bruker det i kampen – i kampen for hva?

– Det er et hjerteskjærende luksusfenomen i landet vårt. Hvor mye ressurser blir brukt? Hundrevis av timer i kommune-apparat – tusenvis på fylkesnivå – 5-sifret tall for bønder, faglag, forskere, politikere og andre, sa Furuberg.

KrF må være garantist

Furuberg var også innom den politiske situasjonen i talen.

– Det politiske arbeidet til laget må derfor flytte hovedfokus til regjeringspartiene for å få gjennomslag på kort sikt. Arbeidet overfor opposisjonspartiene på Stortinget får mer fokus mot neste valg.

KrF’s leder sa på fylkesledermøtet til NBS for ei tid tilbake: KrF bytter ikke bort jordbruket med svarte biler. Min appell er: KrF må være garantist for jordbruket hvis de går inn i Solberg-regjeringa, sa Furuberg.

Oste-vinnere er medlemmer

Det har nylig vært oste-VM i Bergen. Her ble det både sølv og gull til Norge.

– Og begge er medlemmer i NBS! Vi gratulerer. Ostegarden i Fana med Fanaosten vant gull. De har 12 mjølkekyr. Den brune feite geitosten til Barbro Stordalen i Tinn vant sølv. Det var 3450 konkurrende oster fra 41 land, sa Furuberg.

– Mange vil sole seg i glansen av norske lokalmatprodusenter i verdensklasse. Da er det moro å se tilbake på hvordan lokalmatsatsinga startet opp her i landet. Motstanden var kraftig i de store jordbruksorganisasjonene, og det var mye juling og stygge ord som vår daværende leder, Svein Kostveit fikk mot seg. Men vi fikk med oss flertallet av det politiske miljøet og vant fram.

– Norsk Bonde- og Småbrukarlag er uten tvil idéskaper og fødselshjelper til lokalmatsuksessen, sa Furuberg i talen.

Neste artikkel

Mange satser på å levere lam tidlig