Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bondeveteraner mimra om den viktige WTO-marsjen i 2005

Det ble mimring rundt WTO-marsjen i Asker sist uke. Lise og Hans Ellef Wettre hadde besøk av et sveitsisk bondepar som også hadde en sentral rolle under marsjen i 2005.

Møttes etter 17 år: Hans Ellef Wettre, Lise Borgen Wettre, Elsbeth Aeberhard og Beat Aeberhard markerte landbrukets interesser i 2005. Foto: Privat
Møttes etter 17 år: Hans Ellef Wettre, Lise Borgen Wettre, Elsbeth Aeberhard og Beat Aeberhard markerte landbrukets interesser i 2005. Foto: Privat

I 2005 var det stor bekymring blant norske bønder rundt WTO-forhandlingene i Genève. Forhandlingene om en ny handelsavtale var inne i en avgjørende fase, og ramma for en ny landbrukspolitikk kunne bli lagt ved WTOs hovedrådsmøte i slutten av juli.

Norges Bondelag fryktet at viktige prinsipper i den nye avtalen kom på plass uten at Norge hadde gjort sitt for å påvirke utfallet.

Bondelaget, med leder Bjarne Undheim, overleverte en resolusjon til utenriksminister Jan Petersen (H), hvor de tydeliggjorde hvilke krav Norge måtte komme med under forhandlingene.

Fra Hell til Genève

Neste ledd i arbeidet ble en 200 mil lang marsj som startet etter Bondelagets årsmøte i juni og endte opp i Genève i slutten av juli. Hans Ellef Wettre i Asker var første nestleder i Bondelaget den gang. Han ledet arbeidet med å arrangere marsjen fra Hell i Stjørdal til Genève.

Sist uke hadde han og kona, Lise, besøk av et sveitsisk bondepar, Elsbeth og Beat Aeberhard, som også hadde en sentral rolle under marsjen i 2005.

– Det var en veldig oppslutning om marsjen, fra hele landet. Det handla om retten til å produsere egen mat i alle land, og om hvordan bygdene i Norge skal se ut i framtida, sier Wettre. Turen var lang, men folk bytta på å gå.

– Vi hadde med en stor leddbuss på turen, med henger, så den var godt planlagt. Det var mange som la ned en stor innsats i dette arbeidet, sier han.

Møttes i Barberêche

Japan sendte en svær delegasjon med unge bønder til Sveits.

Annonse

– Vi hadde mange møter før vi starta marsjen, også med japanske og sveitsiske bønder, og det var en hektisk periode. For oss var det viktig med retten til å produsere mat, og for at flest mulig var med på dette budskapet. Det var vår hovedparole, sier Wettre.

Den norske gjengen møtte japanske og sveitsiske bønder hos Elsbeth og Beat i Barberêche, som ligger mellom Bern og Genève. Paret driver en stor gård med melk og turisme og kunne innlosjere mange på gården, forklarer Wettre.

– Jeg har ikke hatt kontakt med paret etter det, men for noen uker siden ringte Beat og sa de gjerne ville komme, etter en lang tur på motorsykkel fra Sveits til Nordkapp og tilbake. Det var veldig moro, og det ble en fin kveld med disse to, sier han.

De fire mimra mye rundt marsjen for sytten år siden.

– Det ble jo mye ståhei, og det var mange pressefolk, blant anna 4–5 tv-stasjoner, da vi kom over grensa til Sveits. Bondelagslederen i Sveis var litt bekymra for reaksjonene i starten, men vi ble veldig gode venner, sier Wettre.

Bondeyrket i Sveits

Bondeparet fra Barberêche fortalte og hvordan det er å være bonde i Sveits.

– Det er tørke der og, og de var imponert over de grønne plenene vi har i Norge. De har mindre mengder og dårligere kvalitet på grovfôret på grunn av tørken i sommer, sier Wettre som gjerne kunne tenkt seg en ny tur til Sveits.

– Det var interessant å høre hvordan de har det som bønder. Vi fikk blant annet vite at bøndene må pensjonere seg når de fyller 65 år, det er lovverket som forlanger dette. Hos Elsbeth og Beat Aeberhard er det dattera og kjæresten som skal overta, sier han.

Neste artikkel

Vil kompensere for eggbønders produksjonsstans