Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Blir ringt ned av fortvilte pelsdyrbønder

Hvor mye pelsdyrbøndene får i erstatning, er fortsatt helt i det blå. Peldyralslaget merker stor pågang fra usikre medlemmer.

Norges Pelsdyralslag merker trøkket fra medlemmer som er fortvilte og ønsker en avklaring i saken om ny pelsdyrerstatning og -forskrift. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo
Norges Pelsdyralslag merker trøkket fra medlemmer som er fortvilte og ønsker en avklaring i saken om ny pelsdyrerstatning og -forskrift. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

Striden rundt pelsdørbøndenes erstatning ruller ufortrødent videre, mer enn ett år etter at Stortinget vedtok å legge ned næringa. Erstatningen er blitt endret flere ganger, og bøndene har fått gehør for ønsket om kompensasjon ut fra reelle eller takserte verdier.

Drar ut i tid

I februar i år ble Frp og regjeringspartene enige om at det skal lages en ny forskrift. Den lar fortsatt vente på seg.

Norges Pelsdyralslag merker trøkket fra medlemmer som er fortvilte og ønsker en avklaring i saken.

– Vi blir ringt ned av fortvilte bønder som lurer på hva som skjer, og hvorfor det ikke skjer noe. De ringer på alle døgnets tider, sier Kjell Hodne til NRK Rogaland fredag.

Hodne sitter i styret til Norges Pelsdyralslag.

Annonse

Vil ha klare og tydelige svar

Også Frp begynner nå å bli utålmodige.

– Vi vil stille spørsmålet til landbruksministeren på Stortinget om når denne forskriften kommer. Vi vil ha klare og tydelige svar med dato. Bøndene må få noe de kan forholde seg til, sier gruppeleder Margrete Dysjaland i Rogaland Frp til NRK Rogaland.

Terje Øvrebø har ingen pelsdyrproduksjon lenger, men en rekke kostnader knyttet til den nedlagte minkfarmen. Nå vil han gå over til kyllingprouksjon. Han har sågar fått innvilget søknad om konsesjon til denne produksjonen - to ganger. Begge ganger har han imidlertid måttet levere konsesjonen tilbake. Bonden får ikke lån før banken vet hvor mye han får i kompensasjon.

Mens avklaring rundt ny forskrift lar vente på seg, løper kostnadene hans.

– Før jul i fjor var det kritisk. Kontoen var tom og banken sa nei. Da er det knalltøft, forteller han til NRK Rogaland.

Neste artikkel

Enige om erstatning til pelsdyrbøndene