Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Blir provosert av å høre at vi ikke er en matnasjon

Kaptein på kokkelandslaget, Christer Rødseth, roser norske matprodusenter.

– Vi har fantastiske produsenter med en enorm forkjærlighet for det de gjør, sa Christer Rødseth i sitt innlegg under åpningskonferansen på stormessen SMAK 2020 tirsdag. Foto: Anders Sandbu
– Vi har fantastiske produsenter med en enorm forkjærlighet for det de gjør, sa Christer Rødseth i sitt innlegg under åpningskonferansen på stormessen SMAK 2020 tirsdag. Foto: Anders Sandbu

Rødseth er kaptein på det norske kokkelandslaget som i slutten av februar vant kokke-OL i Stuttgart. Tirsdag denne uka, deltok han på åpningskonferansen under stormessen SMAK 22 på Lillestrøm. På messen, som pågår 3.-6. mars, er det store temaet hvordan regjeringens visjon om å etablere "Matnasjonen Norge 2030" skal oppnås. En egen strategi på området, er ventet på vårparten.

Blir provosert

Men er ikke Norge allerede en matnasjon? Kanskje ikke helt, skal man tro en fersk undersøkelse foretatt av Opinion. Der går det fram at under halvparten av oss – fire av ti – anser Norge som en matnasjon i dag. Dét er stjernekokk Christer Rødseth totalt uenig i.

– Når jeg hører at Norge ikke er en matnasjon, blir jeg kraftig provosert. Vi har fantastiske produsenter med en enorm forkjærlighet for det de gjør, sa Rødseth i sitt innlegg tirsdag.

Han mener vi skal være stolt over det Norge har å tilby av norske matskatter, både til lands og vanns. Tilgang på gode norske råvarer skorter det i hvert fall ikke på, understreket det store kokketalentet – som også er kjøkkensjef både hos Vaaghals og den nyåpnede restauranten "Code" i Oslo sentrum.

– Det er kjempelett for meg som kjøkkensjef å bestille varer. Jeg får det jeg vil ha, fortalte Rødseth, som også er kjent fra "Farmen kjendis".

Annonse

– Må få utvikle oss

Selv om Rødseth mener Norge allerede er en matnasjon å regne med, understreker han viktigheten av videreutvikling.

– Det er viktig at produsentene får lov til å utvikle seg og dyrke det vi alt har, og som er så vanvittig bra, poengterte han.

Rødseth er selv opptatt av å lære seg nye ting.

– Jeg vil lære meg å bake flatbrød, for jeg vil ikke at denne mattradisjonen skal dø ut. Men matnasjonen Norge skal bli definert ut av hva vi kan, og ikke ut fra rettene i seg selv. Vi må blant annet ha gode arbeidsforhold i restaurantene. Der har det vært altfor mye rovdrift av personalet, påpekte kjøkkensjefen.

SMAK 2020 samler hele norsk matbransje. Hele 400 utstillere av norsk mat og drikke viser seg fram i Norges Varemesse denne uka. Det er ventet rundt 30 000 besøkende i løpet av de fire dagene messen varer.

Neste artikkel

Jeg støtter norsk landbruk helhjertet