Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bedre velferdsordninger viktigst for kvinner

Skal rekrutteringen av kvinner i landbruket styrkes, må velferdsordningene bli bedre. Det mener spurte kvinner i en ny undersøkelse.

Birte Usland jobber med likestilling i landbruket. Hun ønsker tydeligere retningslinjer for både bønder og NAV, i forbindelse med ulike velferdsordninger. Foto: Øystein Moi
Birte Usland jobber med likestilling i landbruket. Hun ønsker tydeligere retningslinjer for både bønder og NAV, i forbindelse med ulike velferdsordninger. Foto: Øystein Moi

Bedre velferdsordninger er det tydeligste grepet for å få flere kvinner inn i næringa. Det mener de spurte i en egen undersøkelse laget av Bondelaget.

Det er Bondelagets kvinnelige medlemmer som er spurt. De trekker fram viktigheten av ordninger rundt svangerskap, sykdom, ferie og fritid som viktig om rekrutteringer av kvinnelige bønder skal styrkes.

Hensikten med undersøkelsen, har vært å kartlegge hvordan hverdagen er som bonde, og hvordan kjønn virker inn i organisasjonslivet. Bondelaget vil følge opp disse utfordringene om velferdsordninger, og skal blant annet lage en veileder for medlemmene.

Annonse

Birte Usland er styremedlem i Norges Bondelag og jobber med likestilling i landbruket. Hun forteller at i forbindelse med svangerskap og fødsel er hele familien, og kvinner spesielt, i en sårbar situasjon.

- Vi hører for mange historier om at det brukes mye tid på å finne ut av retningslinjer, det gis uklare svar, ulike svar, og man blir sendt fra sted til sted. Dette gjelder både i forbindelse med eventuelle sykemeldinger og permisjon. Det er ikke holdbart, dette er rettigheter vi har krav på, og vi ønsker at det skal komme på plass tydeligere retningslinjer for både bønder og NAV, sier Usland på Bondelagets hjemmesider.

Bondelaget understreker at denne undersøkelse kun er en temperatur tatt på organisasjonen, og ikke kan sies å være sannhet for alle kvinnelige bønder i Norge.

Neste artikkel

Vil ha slutt på avkorting av avløsertilskudd