Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Bartnes: – Krevende situasjon

Krevende situasjon og fortsatt stor avstand mellom partene, sier Bartnes om status i jordbruksoppgjøret.

Avstanden er fortsatt stor både på ramme og innretning, melder partene fredag. Her har bondelagsleder Lars Petter Bartnes og småbrukarlagsleder Merete Furuberg mottatt tilbudet fra statens forhandlingsleder Leif Forsell. (Foto: Linda Sunde)

Etter to dager med gjennomgang av prioriteringer og posisjoner for partene, starta de reelle forhandlingene i jordbruksoppgjøret fredag ettermiddag. Partene har møttes til forhandlinger både lørdag og søndag.

Både statens forhandlingsleder Leif Forsell og jordbrukets forhandlingsleder Lars Petter Bartnes trekker fram at det er stor avstand mellom partene, både på ramme og innretning.

– Det er en krevende situasjon, og det er avklart stor avstand på mange enkeltsaker. Jordbruket bruker nå tida til å vurdere grunnlaget for videre jobbing, sier Bartnes til Nationen.

Annonse

– Det er stor avstand mellom partene om viktige spørsmål som ramme og budsjett. Vi diskuterer også forutsetninger som jordbrukets økonomiske ansvar for overproduksjon, og hvordan det kan håndterast og bedres i 2019. På innretning, mener begge parter å ha levert gode forslag, men der har vi ulike tilnærminger til hvordan løse fordelingen geografisk og strukturelt, sier statens forhandlingsleder Leif Forsell.

Jordbruket har krevd 25 300 kroner i inntektsvekst ut fra en ramme på 1 830 millioner kroner. Andre grupper i samfunnet er ventet å få 19 300 kr, det vil si en lønnsvekst på 3,5 prosent fra 2018 til 2019.

Staten har tilbudt en ramme på 1 milliard kroner. Det skal gi 3,5 prosent i inntektsvekst, tilsvarende rundt 12.500 kroner per årsverk ifølge statens beregninger. Imidlertid er det et spørsmål hvorvidt jordbruket klarer å bedre markedsbalansen. Ifølge jordbruket opererer staten med urealistiske forventninger til bedring her, slik at reell vekst med tilbudet bare er 6 000 kroner per årsverk.

Årets jordbruksforhandlinger skal etter planen være avslutta til 16. mai.

Neste artikkel

Søker ny Bondelagskokk