Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Australske melkebønder må dumpe melk

De voldsomme skogbrannene syd i Australia, gjør at melkebønder ser seg nødt til å dumpe melk.

Skogbrannene herjer særlig sør i Australia, og har vært en katastrofe for en rekke melkeprodusenter i det sydøstlige New South Wales og Gippsland. Foto: Marcus Pasveer
Skogbrannene herjer særlig sør i Australia, og har vært en katastrofe for en rekke melkeprodusenter i det sydøstlige New South Wales og Gippsland. Foto: Marcus Pasveer

Torsdag denne uka ble det erklært unntakstilstand i de australske delstatene New South Wales og Victoria. Der har det vært henholdsvis 150 og 50 skogbranner de siste ukene.

Skogbrannene herjer særlig sør i Australia, og har vært en katastrofe for en rekke melkeprodusenter i det sydøstlige New South Wales og Gippsland. Melk blir ikke hentet, og bønder ser seg nødt til å dumpe melk, melder landbrugsavisen.dk fredag.

Det australske meieriselskapet Bega Cheese har 65 leverandører i regionen, hvorav 10-12 ikke kan nås, da myndighetene har lukket en del veier. Selskapet betaler imidlertid produsentene for den tapte melken.

Annonse

Får hjelp av konkurrent

Det canadiske meieriselskapet Saputo, som også opererer i Australia, har hentet melk fra Bega Cheese-leverandører i Orbost-området til forarbeiding på Saputo-fabrikker der hvor selskapet ikke selv har kunne nå fram. Bega Cheese hentet på sin side melk fra Saputo-leverandører i Bodalla-området til forarbeidning i Bega.

Skogbrannene har ødelagt store naturområder, og har allerede kostet flere mennekeliv og tusenvis av dyr livet. Bønders gressarealer er blitt brent av, strømmen har sviktet og bøndene har altså vært nødt til å dumpe melk. Det skriver Udenlandske mejerinoter fra Landbrug & Fødevarer.

Bonden Steve Shipton har nylig også vært nødt til å avlive omkring en tiendedel av sin kvegflokk, som teller om lag 250 dyr.

De kommende dagene forventes brannene å spre seg ytterligere. Ni personer er bekreftet døde siden jul, og flere er meldt savnet.

Neste artikkel

Tine tilbyr sekundering fram mot høstetid