Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Alvorlig storfesykdom brer om seg i Irland

Nå er tre av fire storfebesetninger i landet infisert med sykdommen IBR.

Herpessykdommen IBR har nå rammet brorparten av irsk storfenæring. Bildet viser kjøttfe i Burren i Irland. Disse dyrene er ikke rammet av IBR. Arkivfoto: Bondebladet

IBR er et herpesvirus som spres mellom storfe. Symptomene er blant annet hoste, nedsatt spiselyst og abort. Smitten kan skje via luften eller ved direkte kontakt.

Bransjen oppfordrer til handling for å komme sykdommen til livs, etter at tre av fire storfebesetninger i landet er blitt rammet. Det skriver danske Landbrugsavisen onsdag.

Oppfordringen kom først fra bransjemannen Bosco Cowley i MSD Animal Health under det siste arrangementet i regi av den irske gressmarksforeningen Irish Grassland Association (IGA), skriver nettavisen agriland.ie.

Vanskelig å utrydde sykdommen

Annonse

Cowley poengterer at IBR er en alvorlig sykdom, som ved siden av å ramme bondens produksjonsresultater også er negativ med hensyn til drivhusgasser. Han ser heller ingen enkle løsninger på problemet, eller en direkte vei til utryddelse av sykdommen.

Utryddelse av IBR vil nemlig høyst sannsynlig medføre meget høye omkostninger, og en reell risiko for at 75 prosent av landets storfepopulasjon går tapt, sier han til agriland.ie.

Derimot mener han at en middelvei, hvor besetningene klassifiseres etter sykdomsstatus og vaksiner blir tatt i bruk i et høyere omfang, kan redusere sykdomsforekomsten til et nivå der en komplett utryddelse av IBR ikke er urealistisk.

Neste artikkel

Går mot stort overskudd av egg