Det fremgår av en rapport EU, Verdens Matprogram og FAO (FNs organisasjon for mat og landbruk) la fram i Roma torsdag denne uka. Du kan lese hele rapporten her.
I alt var 124 millioner mennesker fra 51 ulike land rammet av akutt mat-usikkerhet i fjor. Akutt mat-usikkerhet er definert som «en tilstand der en person ikke er i stand til å spise nok mat, og der dette setter personens liv og levebrød i fare».
Krig og ekstremvær driverne
11 millioner flere ble rammet av en slik tilstand i 2017. Grovt sagt er det to forhold som ligger til grunn for økningen: Krig/konflikter og et mer ekstremt klima. Særlig er Myanmar, nordøst-Nigeria, Kongos Demokratiske Rebublikk, Sør-Sudan og Yemen berørt. Og aller størst er matkrisen i Yemen. Situasjonen i landet er også ventet å bli ytterligere forverret, på grunn av vanskelig tilgang til de rammede områdene, økonomisk kollaps og sykdomsutbrudd, fremgår det av rapporten.
Globalt, fortsatte konflikter å være hoveddriveren bak mat-usikkerhet i 18 land. 15 av disse ligger i Afrika eller Midtøsten.
FN: – Sult skaper konflikter
Hva skal så gjøres for å bedre situasjonen? FAO-direktør Josè Graziano da Silva uttaler følgende i kjølvannet av den nye rapporten:
– Vi må anerkjenne og adressere sammenhengen mellom sult og konflikt, dersom vi skal oppnå målet om null-sult. Å investere i matsikkerhet og folks levebrød i konflikt-situasjoner redder liv, det styrker motstanden, og kan også bidra til å opprettholde fred.
EU-kommissær for internasjonalt samarbeid og utvikling, Neven Mimica, fremhever betydningen av internasjonalt samarbeid.
– Økt global dialog, felles planlegging og koordinert respons vil gjøre at EU og deres partnerland, så vel som internasjonale partnere bedre kan adressere de grunnleggende årsakene til matkriser, sier han.