Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

12 danske firmaer får dyrke cannabis

Danske Legemiddelstyrelsen utsteder cannabis-tillatelser i lyntempo. Dyrkingen skal skje i medisinsk øyemed.

12 danske firmaer er blitt godkjent for å dyrke medisinsk cannabis. Foto: Colourbox

Bare siden september 2017, er 12 firmaer over hele Danmark blitt godkjent for å dyrke og håndtere medisinsk cannabis i Danmark. Det melder Landbrugsavisen.

Drømmer om milliardomsetning

Samtidig er tre ansøkninger under behandling. De fleste av firmaene er nystiftede, men et par stykker har flere år bak seg. Nå drømmer de om å nå en omsetning på en halv milliard kroner, skriver Berlingske Business.

Siden Folketinget vedtok et fireårig forsøk med medisinsk cannabis, har i alt 17 firmaer og enkeltpersoner søkt om tillatelse til å dyrke og håndtere cannabis til medisinsk bruk. Projektene blir sjekket av både Lægemiddelstyrelsen, Landbrugsstyrelsen og Rigspolitiet. De tre instansene skal gå god for søkernes personlige forhold.

Annonse

To selskaper har fått avslag på søknaden. Søknadene ble innsendt i oktober, men tillatelsene er altså allerede klare nå.

En aktør som Spectrum Cannabis Denmark forventer å forsyne 60.000 pasienter i Europa, få 125 ansatte og oppnå en omsetning på 500 millioner kroner. Den andre store fynske produsenten er gartneriet Alfred Pedersen & Søn. Gartneriet har gått sammen med verdens nest største produsent, canadiske Aurora. Ambisjonen er å bli Europas største produsent av cannabis.

Jobber med standardisering

Forsøksordningens produkter blir ikke testet for virkninger og bivirkninger på samme måte som godkjent medisin. Selskapene skal imidlertid arbeide med å framstille standardiserede produkter. Det skal sikre at innholdet av aktivstoffer er likt for hver høst, skriver Lægemiddelstyrelsen på sine hjemmesider.

Neste artikkel

Tresker tok fyr etter 30 sekunder