(Glåmdalen)

Sommeren er over og mange store, hvite, rundballer dukker opp i distriktet.

Nå oppfordrer Innlandet fylkeskommune til forsvarlig lagring av halmballer langs veiene i distriktet.

– Rundballer lagret for nær veien kan være trafikkfarlig av flere grunner. En grunn er at rundballer kan være farlig dersom trafikanter kjører av vegen, forteller Steinar Svensbakken, som jobber med trafikksikkerhet i Innlandet fylkeskommune.

En rundball veier ofte mellom 700 og 800 kilo. Når kulda kommer, vil konsekvensene av å kjøre inn i rundballene være den samme som å kjøre inn i en bergvegg.

For å ivareta trafikksikkerheten, er det viktig med tilstrekkelig sikt.

– Rundballer og andre ting som plasseres for nær veien kan hindre sikt. Å plassere rundballer lenger fra veien reduserer også sjansen for viltulykker, fortsetter Svensbakken.

Dyr gjemmer seg nemlig ofte seg ved rundballer, og rundballene kan gjøre det vanskelig for trafikantene å få øye på dyrene i det de løper ut i veibanen.

Hvor langt halmballene bør lagres fra en offentlig vei avhenger av skiltet fartsgrense og trafikkmengde.

Svensbakken minner om at det ikke er lovlig å kjøre langs offentlig vei med pallegafler, ballespyd og lignende på lasteappartet foran på traktoren.

– Skal en frakte rundballer langs offentlig vei, skal disse lastes på tilhenger og sikres forsvarlig, sier Steinar Svensbakken.

Han oppfordrer gårdbrukere til å lagre rundballene såpass langt fra offentlig vei at en ikke trenger å parkere på veien ved lasting.