(Nettavisen)

EU har besluttet å ikke forlenge det midlertidige importforbudet mot ukrainsk korn i fem EU-land, ifølge en uttalelse.

Forbudet som først ble innført i vår, utløper dermed ved midnatt.

Det gjelder import av hvete, mais, raps og solsikke til Polen, Ungarn, Slovakia, Romania og Bulgaria.

– De eksisterende tiltakene utløper i dag, sier EU-kommisjonen i en uttalelse.

Kort tid senere sa Polens statsminister at landet vil innføre sitt eget importforbud, men det er uklart hvordan det vil fungere i praksis.

Kornforbudet har ført til splittelser i EU. Det ble innført i begynnelsen av mai for å sikre at landbruksvarer fra Ukraina kunne nå ut i verden via såkalte «solidaritetsveier» gjennom Europa.

Etter at kornavtalen med Russland opphørte i juli, har Ukraina vært helt avhengig av disse solidaritetsveiene.

Heftig debatt

Men siden landene i Ukrainas nærområder fryktet at varene ville ende opp i deres land og undergrave deres eget landbruk, ble det innført et såkalt forebyggende tiltak i fem land – Polen, Ungarn, Slovakia, Romania og Bulgaria.

Importforbudet gjelder fire landbruksprodukter fra Ukraina – hvete, mais, raps og solsikke – som altså ikke kan selges innenfor disse landenes grenser.

Saken har ført til heftig debatt mellom EU-landene, der et flertall av landene samt Ukraina har krevd det midlertidige importforbudet fjernet.

Polen, Ungarn, Romania og Slovakia har krevd at importforbudet forlenges til å gjelde fram til nyttår.

De fire landene har truet med å innføre egne forbud mot kornimport fra Ukraina dersom det ikke skjer.

– Polen vil ikke tillate at ukrainsk korn oversvømmer oss. Uansett hva Brussel bestemmer, vil vi ikke åpne grensene våre, uttalte Polens statsminister Mateusz Morawiecki nylig.

– I den polske bondens interesse

Fredag kveld reagerte han umiddelbart på EU-kommisjonens beslutning.

– Vi vil forlenge dette forbudet på tross av at EU-kommisjonen er uenig. Vi kommer til å gjøre dette fordi det er i den polske bondens interesse, sa Morawiecki under et arrangement i byen Elk nordøst i Polen.

Et ensidig importforbud vil være et brudd på EUs felles handelsregler, ifølge Politico. Det er også uklart om dette vil stenge veien helt for transitt av ukrainsk korn gjennom Europa.

Bulgaria er det eneste av de fem landene som har støttet at forbudet oppheves. Torsdag vedtok et flertall i nasjonalforsamlingen resolusjon å oppheve forbudet i «solidaritet med Ukraina».

Bulgaria har nemlig opplevd sterkt økende priser som følge av importforbudet.