Prosjektet RobustRubus ledes av Anita Sønsteby, seniorforsker i Nibio. Denne sommeren har værforholdene vært krevende for bærprodusentene, spesielt på Østlandet. Det startet med en varm og solrik juni, som brått snudde til kaldere temperaturer og mindre sollys i juli.
– Slike forhold krever rask omstilling av dyrkingsforhold, og bærsorter som er robuste mot skiftende vær, sier Sønsteby.
De ulike sortene testes for smak og holdbarhet, videre ser forskerne på mulighetene for å flytte bærplantene i potter inn i plasttunnel. Hensikten er å få større kontroll på nedbør og temperatur.
– Å flytte produksjonen inn i tunnel er en stor investering for produsentene, og derfor er ikke dette noe alle ønsker. Likevel vil denne produksjonsformen kunne bidra til å heve norskandelen av bringebær og bjørnebær, sier forskeren.
Det er ønskelig at sesongen med høsteklare bær utvides til å vare fra juni til oktober, men det krever at bonden gjør mange riktige valg. Man kan for eksempel ødelegge mye om man har feil balanse mellom vann og gjødsel.
– For mye nitrogen kan redusere smaken på bæra, mens for mye vann kan gi dårligere holdbarhet og gjøre at bæra safter seg raskere i kurven. Når værforholdene er så skiftende som i sommer, må man hele veien justere vann- og gjødselmengden. Det kan være vanskelig å finne den perfekte balansen som gir god holdbarhet og smak gjennom hele sesongen, sier Sønsteby.
Når det gjelder smak jobber forskerne med å finne bærsorter som har den gjenkjennbare smaken mellom søtt og syrlig.
– Målet er å finne holdbare bærsorter som smaker så godt at man bare må kjøpe et beger til, sier forskeren.