Få land i verden som har bedre forutsetninger for å drive et bærekraftig landbruk enn Norge. Jeg vet at bøndene kan, og om samfunnet vil, kan vi endre kursen.
Det er meningsløst å begrunne politiske synspunkter om norsk matproduksjon med feil framstilling av årsaker og virkninger til sykdomsproblemer og naturødeleggelser i tropiske områder.
Norsk dyrehelse er blant de beste i verden. Det gir også det beste utgangspunktet for god mattrygghet. I 2021 vil Mattilsynet, slakteriene og du som bonde gjøre dokumentasjon av dette enda bedre.
– Det er ikke hipt å være nissete, sidrompa, gammeldags og lite bereist. Vi rykker stadig oppover på rødlista, konstaterer en bekymret fjøsnisse.
Jordloven hindrer at bønder får leid jord nærmere gården sin, og dette gir lengre transport med unødige kostnader og CO₂-utslipp. Det trengs en lovendring.
Det viktigste for en robust matforsyning er ikke hvilke teknologier bønder får tilgang til, men fraværet av krig og politisk uro, skriver Øystein Heggdal.
Bekjempelse av småfesykdommer har vært en suksess i Norge, i motsetning til i andre land. Dette er takket være det gode samarbeidet mellom småfenæringa og Mattilsynet.