Høyre-leder Erna Solberg var intervjuet i VG 6. september. Der sier hun at «Matprisene har økt kraftig og vi mener de kan presses ned.» I saken sier hun også følgende:

«Det er en del utenlandske tollvarer, som Konkurransetilsynet har pekt på at har høyere tollsatser enn det som trengs, for å opprettholde norsk landbruksproduksjon på samme område. Det hindrer at andre leverandører, som kommer utenfra, kommer inn i det norske dagligvaremarkedet. De bør få levere varer til Norge. Vi trenger ikke ha tollsatser som er større enn de må.»

Ok, Erna: Hva mener du her? For dette sliter vi virkelig med å forstå.

Du sier at tollsatsene er høyere enn de trenger å være, for at norsk landbruk skal være beskyttet. Og at du derfor vil redusere tollsatsene. Ok, greit, man trenger jo ikke mer toll enn man trenger, for å beskytte seg.

Men du sier også at hensikten med å redusere dem, er at utenlandske aktører skal få levere varer til Norge. Og det er der vi ramler av. For dette henger jo ikke sammen?

For hvis tollsatsene reduseres så mye at utenlandske aktører «kommer inn i det norske dagligvaremarkedet», fordi de «bør få levere varer til Norge», da… har dere jo nettopp gjort det motsatte av det dere sier? Da har dere sparket bein under mulighetene «for å opprettholde norsk landbruksproduksjon på samme område»? Om ikke tanken er at vi skal spise mye mer mat enn før?

Man kunne tenkt seg, Erna, at du snakker om mango og ananas, som vi ikke produserer i Norge. Men Norge har for lengst kvittet seg med overflødig toll. Det er sensitive produkter vi beskytter. Som kjøtt, meierivarer, egg og korn.

Landbruksministeren har utfordret Solberg. «Vi har utfordret Høyre om hvilke produkter det er snakk om, som det er veldig høy toll på, som det kan reduseres toll på, uten at det går ut over norsk landbruksproduksjon», sier Pollestad til VG.

«Jeg ber henne nevne fem varer som dette gjelder. Det tror jeg ikke Solberg er i stand til», sier han.

Det er vi også nysgjerrige på å få høre, Erna. Hvor vil Høyre kutte tollen?