1,87 ble til 200 kroner Linda Sunde Bondebladet Et gebyr som ble over 100 ganger større enn beløpet han skyldte. Det ble resultatet for Reidulf Larsen etter at han kjøpte deler til melkemaskinen. Det lønner seg ikke å være for sent ute med å betale regningene sine. Det fikk Reidulf Larsen fra Ballangen erfare.

Etter at han handlet hos melkemaskinselskapet AHI Norge, ble regningen glemt. Da han betalte den to måneder senere, hadde det påløpt 1,87 kroner i renter. Et lite beløp, men snart skulle det begynne å vokse. Da kom en faktura i posten på de 1,87 kronene, pluss 65 kroner i gebyr. - Jeg brydde meg ikke om regningen, for jeg trodde det var en feil, forklarer Larsen til Bondebladet. Det skulle vise seg å ikke være så lurt. 10000 prosent En tid etter fikk han en ny regning på rentebeløpet. Denne gangen med nye 130 kroner i gebyr. Totalsummen på den nye regningen var 197,87 kroner. Det betyr at regningen hadde steget med over 10000 prosent i forhold til de opprinnelige rentene.

- Da ble jeg mildt sagt forarga. Jeg tok kontakt med AHI, og der forklarte de at purringer går ut automatisk. Men når purregebyret blir så stort i forhold til summen, da har det gått for langt! Det måtte jo koste selskapet mer å sende ut regningene enn å ettergi 1,87 kroner, mener Larsen. Han har handlet hos AHI i årevis, og mener at denne saken burde vært løst på en helt annen måte. - De burde bare ha lagt til kronene på neste faktura, sier han. Dyrt med små beløp - Jeg er enig i at dette kan høres merkelig ut. Men vi har ikke gjort noe galt. Det er kunden som har vært for sent ute med å betale regningen sin, forklarer daglig leder Kåre Meland i AHI Norge. Han forsikrer imidlertid om at dette ikke er vanlig praksis fra selskapets side. - Vi har tatt i bruk et nytt datasystem, og dette sender ikke ut rentenota på så små beløp. Grunnen er at det ville koste mer i administrasjonsutgifter, enn vi får inn i gebyr og renter, forteller han. I det nye systemet er det en vurderingssak om rentenotaer blir sendt ut eller ikke, basert på summens størrelse, og om kunden er en god betaler. Unngå purregebyr

- Ringer noen og forklarer at de dessverre ble to dager for sent ute, vil jeg svare at rentenotaen de har fått er en misforståelse. Kunder som gjentatte ganger er mye forsinket, gir oss derimot store utgifter. Men små beløp som 1,87 vil jeg nok umiddelbart ettergi uansett, sier Meland. Han kommer til slutt med et godt råd og en lovnad til dem som ikke er glad i purregebyr:

- Hvis kunde ikke betaler ved forfall vil det bli utsendt en betalingspåminnelse med et purregebyr på 65 kroner. Men hvis kunden ringer oss og ber om utsettelse med betaling før forfall, vil vi innvilge det, og kunden vil unngå purregebyr, sier daglig leder Meland.