Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Optimisme for ny byggsort

Reødhette blir møtt av optimisme av kornutvalget i Norges Bondelag.

Kornutvalget i Norges Bondelag fotografert under besøket hos Graminor på Hamar. Fra v. Einar Frogner, Tom Arnesen, Trond Buraas, Jon Arne Dieseth, Idun Christie, Hans Edvard Torp, Ole Hans Unelsrød, Arne Elias Østerås og Elin Marie Stabbetorp. Foto: Kristin Børresen.
Kornutvalget i Norges Bondelag fotografert under besøket hos Graminor på Hamar. Fra v. Einar Frogner, Tom Arnesen, Trond Buraas, Jon Arne Dieseth, Idun Christie, Hans Edvard Torp, Ole Hans Unelsrød, Arne Elias Østerås og Elin Marie Stabbetorp. Foto: Kristin Børresen.

Den nye byggsorten Rødhette som er utviklet hos Graminor, fikk ekstra oppmerksomhet av kornutvalget når kornforedlerne nylig viste frem demonstrasjonsfeltet på Ilseng, utenfor Hamar. Rødhette har i forsøk gitt veldige gode avlinger og blir møtt av optimisme blant kornutvalget.

Seksradssorten vil ta plass i det halvtidlige byggsegmentet, og er gitt navnet Rødhette på grunn av den kraftige antocyanfargen som preger kornet på et visst stadium. Dette er en sort med et høyt avlingspotensial og gode sykdomsegenskaper. Sorten er sterk mot mjøldogg og har god resistens mot byggbrunflekk, men er noe svak mot grå øyeflekk.

Lang utviklingstid

-Fra man starter foredling av en ny kornsort til den er på markedet går det 10 til 15 år, forteller Idun Christie som er administrerende direktør hos Graminor. Vi må følgelig tenke langsiktig og indentifisere endringsbehovene næringa står ovenfor. Kunnskapsutveksling mellom forskere, rådgivere, kornkjøpere og bønder er derfor viktig i arbeidet med å utvikle nye sorter, sier Christie.

For å redusere tida det tar å utvikle nye sorter er det også sentralt for Graminor å videreutvikle og investere i bruk av bioteknologi som et tillegg til tradisjonell planteforedling.

Les også: Utviklar kveitesorter som er betre tilpassa klimaendringane

Ny teknologi skåner klimaet

Ny teknologi gir store muligheter til å kartlegge ugrasforekomster og avlingspotenisal.

Annonse

-Presisjonslandbruket handler om å skåne klima, produsere mer mat og samtidig bedre bondens økonomi, sier Audun Korsæth, avdelingsleder for divisjon matproduksjon og samfunn hos Nibio. Han viste kornutvalget rundt hos Nibio på Apelsvoll og ga utvalget innblikk i hvilke muligheter og utfordringer som ligger i presisjonslandbruket.

Les også: Større avling med nitrogen sensor

Etterlyser tydeligere veg-regelverk

Turen ble avslutta med gårdsbesk hos Hans Aamold i Nannestad i Akershus. Aamold viste oss sin nye mobil korntørke og lagersiloer. Aamold dyrker korn på planerte arealer i Nannestad og har både egne og leide arealer. Det medfører mer kjøring av landbruksmaskiner langs veien og Aamold utfordret Bondelaget til å bruke mer ressurser på å legge til rette for et enklere og tydeligere regelverk for kjøring langs vei for bønder.

Les også: Bondelaget fornøyd med at Solvik-Olsen vil rydde opp i traktorkaos

Neste artikkel

Vil ikke la aksjeselskap eie jord