Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nedgang i antall branner i driftsbygninger

Men økning for boliger på gårdsbruk.

Første del av 2017 viser en nedgang i antall branner i driftsbygninger i landbruket, men en økning for boligbranner. (Arkivfoto fra brannøvelse: Linda Sunde)
Første del av 2017 viser en nedgang i antall branner i driftsbygninger i landbruket, men en økning for boligbranner. (Arkivfoto fra brannøvelse: Linda Sunde)

I første halvår 2017 har 72 driftsbygninger blitt skadet i brann. Dette 25 prosent lavere enn gjennomsnittlig antall branner siste fem år, skriver Landbrukets Brannvernkomité i en pressemelding.

For boliger på gårdsbruk var det en økning i 2016, og en dobling i 2017 både i antall branner og skadekostnader i forhold til et gjennomsnitt de siste fem årene.

Flest branner i Rogaland

Det har vært flest branner i driftsbygninger i Rogaland, (19), med Østfold (8), Oppland (6) og Nordland (6) på de neste plassene. For hele landet er det fastsatt en erstatning på 146 570 342 kroner for driftsbygninger så langt i 2017.

I Finnmark, Sogn og Fjordane, Vest-Agder og Oslo har det ikke vært branner i driftsbygninger så langt i 2017.

For boliger var det flest branner i Sør-Trøndelag (23), etterfulgt av Oppland med 12 og Hedmark med 11. Det er fastsatt en erstatning på 153 234 385 kroner for boliger så langt i 2017.

Mange bønder har gjennomført kurs og tatt sertifikat for varme arbeider i landbruket i 2017.

Annonse

Det er også montert flere tusen telefonutringere for brannalarmanlegg i husdyrbygg, slik at det gis varsel om brann til mobiltelefon, skriver Landbrukets Brannvernkomité.

Samtidig er det innsatsen mot brannfarlige el-feil som har vært hovedsatsing i 2017.

Kamera i bolighus også

Satsing på el-kontroll med varmesøkende kamera i driftsbygninger startet i 2014, da undersøkelser viste at 2 av 3 branntilløp i landbruket har elektrisk årsak.

Dette ser ut til å ha positiv effekt på antall branner i driftsbygninger og vil nå bli utvidet til å omfatte bolighus.

Neste artikkel

200 maskiner og traktorer stjålet i Sverige i år