Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mener myr-forbud går for langt

Geir Pollestad (SP) mener vi må skille mellom grunn og dyp myr.

Forbud: Regjeringen har sendt et forslag om forbud mot nydyrking av myr på høring. Et forbud vil kutte klimagassutslipp, men redusere muligheten til å øke matproduksjonen. Arkivfoto: Bondebladet
Forbud: Regjeringen har sendt et forslag om forbud mot nydyrking av myr på høring. Et forbud vil kutte klimagassutslipp, men redusere muligheten til å øke matproduksjonen. Arkivfoto: Bondebladet

Ifølge Nibio er utslipp fra dyrkede myrarealer den største kilden til utslipp fra produksjon på norsk dyrka mark, større enn de samlede utslippene fra husdyrfordøyelse. Regjeringen har sendt ut et forslag om generelt forbud mot nydyrking av myr på høring. Det mener Geir Pollestad, landbrukspolitisk talsmann i Senterpartiet, er å gå altfor langt.

– Jeg mener at hvis vi gjør et så godt valg til høsten at vi får makt i regjering er dette et forslag som definitivt må justeres kraftig, sier han.

Nibio har beregnet at et forbud mot all nydyrking av myr vil kunne kutte utslippene med mellom 200.000 og 600.000 tonn CO2. Et forbud mot nydyrking bare av dyp myr vil kutte utslippene med mellom 150.000 og 450.000. Pollestad mener vi må skille mellom grunn og dyp myr, og at forslaget er en seier regjeringen har gitt Venstre.

LES OGSÅ: Kineserne vil nydyrke 13 millioner mål

– Mitt klare inntrykk er at dette er et forslag det ikke reelt er noe flertall for på Stortinget, men en sak som Frp og Høyre har gitt Venstre som en seier. Det spesielle her er at vi på jordbruket burde kunne forvente at en seier for Venstre var bra for jordbruket. Det er ikke dette, det er dårlig for jordbruket, sier Pollestad.

Annonse

Venstres landbrukspolitiske talsmann Pål Farstad vil ikke kommentere kritikken fra Pollestad.

– Pollestad kritiserer og angriper Venstre i alle mulige saker. Gjennom mine fire år på Stortinget har jeg hatt som profil at jeg ikke angriper eller kritiserer andre politikere eller parti. Jeg vil derfor ikke bruke tid på å svare på andres kritikk av meg eller oss, skriver Farstad i en tekstmelding.

Bondebladet har også bedt Farstad om intervju for å få Venstres argumentasjon for nydyrking av myr, men har ikke fått svar. Bondebladet har også bedt Fremskrittspartiet om intervju i saken uten å få svar.

I Bondebladet kan du denne uka lese duell mellom Senterpartiets Geir Pollestad og leder i Naturvernforbundet, Silje Lundberg om hvorfor de mener vi skal vi tillate eller ha forbud mot nydyrking av myr.

Neste artikkel

Furumo blir ny gulrotjord