Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Grønt og bær på det jevne

Sesongen har trukket ut mange steder på grunn av kjølig vær.

Produksjon av spesialsalater i Lier. Arkivfoto: Bondebladet.

Totalt sett er det en grei sesong for grønt og bær. Litt store mengder tomat og agurk har presset prisene i perioder. Denne oppsummeringen får vi av daglig leder Morten N. Andersen i GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS).

– Potetavlingene er greie, men salget av nypoteter har vært mindre enn i fjor sommer. Samtidig har det vært mer salg av gammel mandelpotet som har holdt kvaliteten godt, dette har tatt unna en del av totalsalget, sier Andersen.

Han legger til at fellesferien som vanlig er en utfordring for mange kulturer. Da stenger mange kantiner og restauranter, og folk flytter på seg.

Jordbæravlingene har vært mindre enn forventet hittil på grunn av lave temperaturer, men de ulike distriktene har gått fint i forhold til hverandre. Sesongen har trukket ut på grunn av kjølig vær, med distriktsvise variasjoner.

– Nå er vi på full fart inn i tiden med store mengder bringebær. Avlingene ser bra ut, selv om enkeltprodusenter på Vestlandet ble hardt rammet av uvær sist uke. Nå er vi avhengig av at butikkene tar unna. GPS sender ut anbefalt pris daglig, og dagsprisen kan gå ned for å få fart på salget.

Annonse

– De som produserer bringebær uten faste avtaler kan få en tøff sesong med dårlig pris nå når det kommer mye bær. Start gjerne med bringebær, men sørg for at du har en avtaker.

– Ser du noen nye trender i markedet?

– Det er en tendens til at salget av poser med ferskkuttet salat går opp. Industriens etterspørsel etter salat vil derfor øke, avslutter Morten N. Andersen i GPS.

I Bondebladet denne uka kan du lese erfaringer ffra drifta til Arne Kristoffer Enger og John Gunnar Swang som produserer bringebær, isbergsalat, kinakål og blomkål i Lier i Buskerud.

Neste artikkel

Planteimportørar sit med stort ansvar