Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Adigo vinner landbrukets innovasjonspris

Prisvinner kan redusere forbruket av plantevernsmidler med 95 prosent.

Landbruksroboten Asterix kombinerer bildebehandling med mikrodråpesprøyting for å fjerne ugress i radkulturer med høy presisjon.

For tredje året på rad deler Norsk Landbrukssamvirke ut Innovasjonsprisen for å hedre personer eller foretak som våger å satse på innovasjoner innen bioøkonomi.

Årets pris ble delt ut tirsdag under Mat og Landbruk 2017 og gikk til Adigo, et norsk selskap som arbeider med industriell produktutvikling. De vinner Innovasjonsprisen for den selvgående roboten Asterix.

Analyserer hver enkelt plante

Roboten er selvstyrende og kan gjøre ugressfjerning mer skånsomt enn i dag ved å sprøyte plantevernmiddel utelukkende på ugresset og ikke på nytteplanten for på denne måten å redusere forbruket av plantevernmidler.

Tester utført av NIBIO har vist at bruken kan reduseres med 95 prosent – kanskje inntil 99,5 prosent når det kun er ugresset som blir sprøytet.

Nøkkelen til at roboten klarer dette ligger i avansert bildeteknologi. Bilder brukes til å finne ugresset som skal sprøytes og til å estimere robotens bevegelse. Ved å analysere bildene får roboten informasjon om plantenes struktur, farge og form til å skille ugress og nytteplante. I tillegg navigerer roboten ved hjelp av sensorer på hjulene.

Annonse

Ifølge Adigo vil roboten være klar.for markedet innen et par år Selskapet vil utvikle roboten i Norge, men ser også gode muligheter å selge Astrix på det internasjonale markedet

Du kan se en demonstrasjon av roboten i videoen under

Neste artikkel

200 maskiner og traktorer stjålet i Sverige i år