Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Misbruk av professortittel

Ved bruk av professortittel på innlegg skal skribenten holde teksten på et akademisk nivå. Ikke alle gjør det. Birger Svihus bruker igjen professortittelen sin ved NMBU i innlegget 14. juni, hvor han som før hever seg over andre.

Der dyrevernere, ifølge professoren, styres av følelser og er fattige på kunnskap, er næringen underdanig for kritikk. Temaet handler om griser. Innlegget innledes med at døde griser fint kan ligge i nærheten av levende griser, da dyrene ikke «grubler» over det. Hva med sansene til grisen, som syn og luktesans, og Norsvins beskrivelsen av grisen som et intelligent vesen?

Svihus anser folk som har et annet syn enn han selv, å ha en «logisk brist». Den logiske bristen omfatter også oppfatningen om at griser ikke har det godt i betongbinger. Akademikeren mener dyrene er «lykkelige» i bingen. Ordene minner om tegningen til en tidligere Gilde-reklame, der tre glade griser tittet over bingekanten og fortalte hvor lykkelige de var. Hvem tror på det i dag?

Husdyrprofessoren mener grisene har det bra så lenge de får dekket sine basale behov. Dette i strid med studier der grisen beskrives som et meget aktivt og intelligent dyr. Agronomen hevder videre at det blir mer skader og høyere dødelighet når husdyrene slippes ut. Erfaringen min fra gårder hvor bonden har god kunnskap om driftsformen og egnede naturområder, er det motsatte.

Svihus fortsetter å hevde at produksjonsdyr har bedre liv enn ville dyr. Dette har jeg tidligere gitt et motsvar på i Bondebladet med eksempler på lidelser som produksjonsdyrene påføres.

Annonse

Professoren mener avslutningsvis at det kun «av og til» skjer regelbrudd, at «ytterst få» bønder behandler dyrene dårlig og at avlivningen av dyrene er«misunnelsesverdig rask og skånsom». Igjen, hvem tror på det?

Mange av uttalelsene til Svihus er ren synsing. At griser ikke berøres av å se døde medskapninger, er ett av dem. Nedlatenhet ovenfor mennesker som viser genuin bekymring for produksjonsdyrene, viser også mangel på respekt. Dyrevernere er langt flere enn de det vises til i NRK-reportasjen.

I dag oppfordrer han svinenæringen til å markedsføre det gode livet til grisene i betongbingen. Dyr som verken får oppleve sollys eller rote i jorda. Med en professortittel er det lett for medier å kjøpe budskapet hans. Men når mange av uttalelsene kun er personlige oppfatninger, smuldrer tittelen fort bort.

Erkjennelsen til styrelederen i Nortura om at konsernet har hatt mye glanset reklame, viser som kontrast at en stor aktør i kjøttindustrien nå begynner å se virkeligheten. Det er gledelig!

Neste artikkel

Urbane måker blant urbane mennesker