Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Vil ha oppmerksomhet om dyrevelferd

God dyrevelferd kan bli bedre, mener Mattilsynet.

For å få mer oppmerksomhet rundt dyrevelferd legger Mattilsynet i dag frem den første rapporten om hvordan det står til med dyrevelferd i Norge. Disse er basert på hva de finner på sine mange besøk rundt om hos dyreeiere i Norge.

– Norge skal ikke bare være verdens beste land å bo i, og ikke bare for mennesker, sier Hilde Bremnes, direktør avdeling planter og dyr Mattilsynet.

Dyretragedier

Bremnes sier dyrevelferden i Norge er god i forhold til andre land, men at det er rom for å bli bedre. I første kvartal avdekket Mattilsynets 17 tilfeller av alvorlig vanskjøtsel av dyr, står det i rapporten som kan leses her. Fem av disse var hos kjæledyr og to var hos hesteeiere. Resten var produksjonsdyr.

– Det går ikke uten videre an å overføre dette til alle dyr av en bestemt type. ønder som har produksjonsdyr har registreringsplikt, så der har vi god oversikt over husdyrholdet. Det finnes ingen tilsvarende plikt for kjæledyr, der må vi på et eller annet vis komme i kontakt med eier eller få tips, sier Liv Torunn Knævelsrud, seksjonsleder for dyrevelferd i Mattilsynet.

Hun mener det er god oversikt over dyretragedier innen landbruket.

– Jeg tror ikke det er mulig å ha en dyretragedie innen produksjonsdyr uten at vi finner ut av det før eller senere. Når det gjelder kjæledyr så er det nok mulig at det kunne sultet i hjel fire hunder uten at det ble kjent, sier hun.

Ifølge Knævelsrud oppstår ikke dyretragedier over natten.

– I disse tilfellene er gjerne dyreeier i en vanskelig situasjon. Dersom vi skulle unngå dette fullstendig måtte vi være på minst to besøk i hver dyrebesetning hver sjette måned. Det er ikke mulig, sier Knævelsrud.

– Hvordan jobber dere for å unngå det?

Annonse

– Vi prøver å ha kontakt med andre som er i kontakt med dyreholdere, i hvert fall lokalt. Det kan være slakteri eller fôrleverandører.

– De store samvirkene som Nortura og Felleskjøpet er i kontakt med veldig mange dyreeiere. Kunne det ikke være nasjonale retningslinjer for rapportering?

– Det tror jeg helt sikkert det er potensial for. Det ene er at dyr ikke blir levert til slakt, dyr som kommer inn til slakt kan for eksempel være magre. Men det er det med å få logistikken på plass. Jeg har det på blokka, sier Knævelsrud.

Ikke tilfeldig

Mattilsynet gjennomførte 3638 tilsyn de første tre månedene i 2015. Nesten 95 prosent av disse handlet spesielt om dyrevelferd. Det er ikke tilfeldig hvem som får besøk.

– Vi har en risikovurdering, basert på både informasjon fra publikum og den kunnskapen vi har om det enkelte dyreholdet lokalt. De beste dyreholdene får færre besøk enn de dårligste, sier Hilde Bremnes.

Hun mener Mattilsynet er godt representert rundt om i landet.

– Etter en omorganisering i februar har vi fem regioner, men vi har fortsatt 70 kontorsteder. Totalt har vi 1281 årsverk, og bruker over 700 på tilsyn, sier hun.

Neste artikkel

Rekorddårlige målinger for norsk mat