Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Viken-overskudd i koronaår

Skogeiersamvirket styrket i fjor sitt årsresultat med nesten 100 millioner fra 2019. Men omsetningen falt.

Fornøyde: Styreleder Terje Breivik og daglig leder Tor Henrik Kristiansen (t.h.) i Viken Skog konstaterer at Viken Skog leverte overskudd i 2020 – til tross for koronaen. Foto: Viken Skog
Fornøyde: Styreleder Terje Breivik og daglig leder Tor Henrik Kristiansen (t.h.) i Viken Skog konstaterer at Viken Skog leverte overskudd i 2020 – til tross for koronaen. Foto: Viken Skog

Koronaen har satt sitt preg også på skogeiersamvirket Viken. På den negative siden, gjorde pandemien at Viken i fjor reduserte sin omsetning av tømmer med 10 prosent til 3,1 millioner kubikkmeter. Konsernets omsetning endte på 2,23 milliarder kroner i 2020. Konsernets markedsandel i Norge var 28 prosent.

– Skognæringen opplevde en generell nedgang i omsetningen i 2020. Etter et kraftig prisfall i 2019, økte prisene på tømmer igjen i andre halvår, og dette veide i noen grad opp for nedgangen i volumet. Forklaringen er at det i fjor ble solgt mye trelast, både i Norge og ellers i Skandinavia. I løpet av koronapandemien benyttet tydeligvis mange anledningen til å bygge og pusse opp i stedet for å reise, sier økonomisjef Vibeke Teslo-Andersen i Viken Skog i en pressemelding onsdag.

Annonse

Allikevel ble driftsresultatet for konsernet styrket. Det endte på 46,7 millioner kroner, mens finansresultatet ble på 120,6 millioner. Årsresultatet ble på 162,4 millioner, en økning på nesten 100 millioner sammenlignet med 2019.

Styrkingen skjer til tross for både koronasituasjonen, flere fusjoner i skogsamvirket, større konkurranse om tømmerstokken og barkbilleangrep i Europa.

– Viken Skog og hele konsernet har levert godt i et tøft år der mange næringer har blitt påvirket av restriksjonene som er iverksatt. Selv har vi unngått smitte og permitteringer i Viken Skog, og vi har klart å holde hjulene i gang og funnet gode løsninger med et godt samarbeid med andelseiere, entreprenører og ansatte – hver dag, hele året. Dette samarbeidet er årsaken til at annerledesåret 2020 ble så bra som det faktisk ble, uttaler daglig leder Tor Henrik Kristiansen i Viken Skog.

Neste artikkel

Mener regjeringa spiller «hasard» med vern