Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tyskland vil forby GMO-dyrking

Følger etter Skottland.

MAIS: Genmodifisert mais blir dyrket i EU. (Foto: Colourbox)

Tidligere år vedtok EU at hvert enkelt medlemsland har rett til å forby dyrking av genmodifiserte organiser, GMO.

Nå har den tyske landbruksministeren, Christian Schmidt, skrevet til myndighetene I hver delstat i Tyskland og forklart at han ønsker å bruke denne muligheten, skriver Farmers Weekly.

Reuters skal ha sett brevet, og skriver at Schmidt ber hver delstatsmyndighet svare innen 11. september om de vil at deres region skal være inkludert i forespørselen om å kunne forby GMO-dyrking.

Det var Skottland som var først ute med å erklære at de ønsker å gå i denne retningen.

Skottlands distriktsminister Richard Lochhead sa 9. august at han vil forby GMO-dyrking, fordi han frykter at dyrking av GMO kan skade den rene og grønne merkevaren landet har bygget opp. Avgjørelsen var basert på hva som var best for økonomien deres og landbrukssektoren deres, sa han.

– Trojansk hest

Bondebladet har tidligere i år skrevet om det nye regelverket.

– EUs lovgivning nærmer seg den norske. Det styrker Norges mulighet til å være restriktiv og bruke våre spesielle unntak, sa Aina Bartmann, koordinator for nettverket for GMO-fri mat og fôr, da.

Annonse

Vedtaket kan være begynnelsen på slutten på at første generasjons GMOer blir dyrket i Europa, håpte Bartmann.

Det er det imidlertid svært delte meninger om. Danske Margrethe Auken sitter i Europa-Parlamentets miljøutvalg, og stemte nei til forslaget.

– Den nye ordningen pålegger ikke medlemsstatene som tillater GMO, å beskytte det GMO-frie landbruket, og pollen og frø sprer seg jo med vind og insekter tvers over både marker og landegrenser. Jeg frykter at vi nå har sluppet den trojanske hest inn i EU, og at vi framover vil se GMO dukke fram overalt i Europa, sa Auken i en pressemelding.

Det fryktes at det nå skal bli lettere å få godkjenning til å dyrke nye typer GMOer i EU, under henvisning til at de landene som ikke vi ha dem, kan forby dem.

Kun dyrking

Regelverket gjelder kun dyrking av GMO, og ikke innførsel av GMO dyrket andre steder.

Neste artikkel

Hard vinter for EUs melkebønder