Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tror på matkorn-lager ved regjeringsskifte

Felleskjøpet tror på omkamp om beredskapslagring.

Beredskap: Felleskjøpet tror på omkamp om beredskapslagring ved et regjeringsskifte til høsten. På bildet ses Stavanger Havnesilo, som flere ønsker skal benyttes som rent beredskapslager. (Arkivfoto)

I behandlingen av den nå vedtatte jordbruksmeldingen, fremmet Ap, KrF, Sp og SV et fellesforslag om å be regjeringen etablere beredskapslagring av matkorn. Høyre og Frp stemte som ventet mot, men det utslagsgivende for utfallet ble at Venstre (5 stemmer) gjorde det samme.

Les mer: Mener vi må ha korn i beredskap

Dermed ble det 47 stemmer for, og 50 stemmer mot. Venstre har tidligere kommet med helt andre signaler i denne saken. For tre år siden sa partiets næringspolitiske talsperson Pål Farstad til Nationen:

– Jeg syns fortsatt at det er behov for kornlager i Norge av beredskapshensyn, og at staten ikke skal fraskrive seg sitt ansvar for dette. Vi har vært heldige så langt, men vet ikke hvilke situasjoner som kan oppstå internasjonalt som gjør oss sårbare, hvis vi ikke holder oss med lager.

– Har holdt Dale i ørene

Venstres Pål Farstad kan ikke svare på hvorfor partiet stemte mot en slik bestilling, når Bondebladet kontakter han.

– Jeg må se nærmere på teksten, og klarer ikke å ta detaljene nå. Men Venstre ønsker selvforsyning, selv om vi her stemte nei. Jeg mener vi har fått til en melding som er veldig tett opp mot det landbruket etterspør. Vi har holdt Dale i ørene, sier han.

Felleskjøpet har troen

Med et så knapt flertall mot en etablering av beredskapslagring av matkorn, har Norske Felleskjøp troen på omkamp ved et regjeringsskifte, og at utfallet da blir at etableringen kommer i stand.

Annonse

– Når det nå bare mangler tre stemmer på å gjeninnføre beredskapslagring av matkorn i Norge, betyr det at denne saken langt på vei er i boks ved et regjeringsskifte. Med denne avstemmingen i tankene, og ved regjeringsskifte, kan man ikke tro annet enn at en ny regjering vil fremme en ny sak om dette, sier administrerende direktør Lars Fredrik Stuve i Felleskjøpet til Bondebladet.

At Venstre har snudd, forklarer han slik:

– Jeg vil tro at Venstre ble presset av regjeringen i denne saken. Jeg tror ikke Venstre var mot en slik etablering, men at dette var et punkt de ga etter på for å få «pyntet på brura» – med andre ord sikre at Frp og Høyres nederlag ikke ble for stort i jordbruksmeldingen. For regjeringen ville det blitt et kjempenederlag om det nå hadde blitt flertall for etablering av beredskapslagring av matkorn, siden regjeringen så til de grader har kjempet mot dette, sier Stuve.

Vil prioritere beredskapslager

Leder i Stortingets næringskomité, Geir Pollestad (Sp), er klar på at matvareberedskap er mer påkrevd også i Norge, gitt en mer usikker geopolitisk situasjon. Han går langt i å love at Sp vil være en forkjemper for et beredskapslager.

– Matproduksjonen skal økes på norske ressurser, og det er noe man sier også av beredskapshensyn. Også næringskomiteen sier dette. Sp har etablering av beredskapslager for matkorn i sitt partiprogram, og vi vil prioritere denne saken i eventuelle regjeringsforhandlinger, sier han. En reetablering av beredskapslagring i Stavanger Havnesilo vil bli kostbart. Da Felleskjøpet Agri kjøpte siloen i 2014, kom det fram at en reetablering der vil koste over 1 milliard kroner.

Les mer: Finland viser veg

Neste artikkel

Meiner Venstre er heilt på villspor