Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Travle tider i blomkålåkeren

Lier har fordel av både gunstig klima og vanning fra Lierelva, men den uvanlig varme våren setter sitt preg på avlingene.

Hektisk aktivitet: Erik Sørum konstaterer at nok en tralle er fullastet med blomkål. Foto: Lars Olav Haug

Blomkål er hovedproduksjonen i Lier Grønt AS, men de høster også kinakål og romanesko på rundt 700 dekar eid og leid jord. Romanesko er en forholdsvis ukjent kåltype som beskrives som en blanding mellom brokkoli og blomkål.

I tillegg har Lier Grønt noe rødbeter, med pakkingen som tilskudd til arbeidet på regnværsdager.

Ikke toppår

Annonse

– Dette blir ikke noe toppår. Det kom mye til levering tidlig, og prisene sank fort. Våren var trøblete med varme og tørke, og vi har hatt mye arbeid med vanning. Tegeangrep på blomkålen har det også vært. Planen er å høste 700 000 stk. blomkål, og 15 plukkere har stått på siden 1. juni, sier Erik Sørum.

Han beskriver seg selv som kårkall, og er ansatt i Lier Grønt AS som drives av sønnen Martin Sørum. Han er Gartnerhallen-produsent, og har eget kjølelager og pakkeri på Korsvalle.

Virksomhet hele året

– Vi produserer kålplantene selv, og sår det første i februar. De siste kålhodene leveres sist i april etter vinterlagring. Så det går i ett hele året, med unntak for elgjakta, sier Erik Sørum.

Selv bor han på en mindre gård på Reistad, hvor det har vært dyrket grønnsaker kontinuerlig siden 1950. Antall blomkålavlinger er kommet opp i 80 på denne gården.

Neste artikkel

Smøla Produksjonslag fikk BU-prisen i Møre og Romsdal