Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Tine ber om 1,05

Tines styre ber om at forholdstallet for kumelk økes til 1,05

Tine ber om forholdstall på 1,05 for kumelk. (Foto: Peder Buskenes, Tine)
Tine ber om forholdstall på 1,05 for kumelk. (Foto: Peder Buskenes, Tine)

Tine trenger mer melk, særlig i tredje kvartal.

Om forholdstallet øker, blir det det andre hoppet i forholdstallet siden Landbruks- og matdepartementet fastsatte 0,96 i november 2019.

— Først og fremst er dette en utrolig god nyhet for oss melkeprodusenter, sier styreleder Marit Haugen.

Korona

I april ble forholdstallet økt til 1,01. At Tine igjen ber om økt forholdstall igjen, skyldes økt etterspørsel og at det selges mer meieriprodukter i Norge. Effekten av koronapandemien er den store utslagsgiveren.

Annonse

— Vi snakker mye om langsiktighet i Tine og styret ønsker alltid å skape forutsigbarhet for eierne. På den måten er det ikke ønskelig å måtte foreta justeringer i forholdstallet flere ganger, men samtidig var det ingen som kunne forutsett effekten av koronasituasjonen på samfunnet vårt. Og det som absolutt er ønskelig, det er at det norske folk kjøper mer meieriprodukter. Dette behovet må vi svare på, sier Haugen i en pressemelding.

Behovet er størst nå

Behovet for økt mengde melk gjelder spesielt i tredje kvartal, og det vil medføre betydelige kapasitetsproblemer og dårlig melkeanvendelse hvis produksjonen ender opp med å få ekstra store mengder melk i november og desember, opplyser Tine.

— Vi kan ikke bare skru av og på krana eller trykke på knappen, det forstår jeg selvfølgelig. Vi driver en biologisk produksjon. Men jeg tror også at hvis absolutt alle gjør de grepene de har mulighet til å gjøre og klarer et lite ekstra knepp, så vil det bidra og det vil være utrolig viktig, sier Haugen.

For å stimulere til økt produksjon, økes basisprisen i tredje kvartal 2020 med 20 øre per liter, mens basisprisen i fjerde kvartal reduseres med 17 øre.

Neste artikkel

Bruka politikerne vil ha, forsvinner