Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Satser på insektburger

Insekter er blitt kalt framtidas mat. Oppdrettsselskapet Urbanmat i Gjøvik har nå utviklet en insektburger.

Er insektmat framtida? På bildet sees ikke en insektburger, men en burger med kunstig dyrket kjøtt fra urteingredienser som etterligner smaken av storfekjøtt. Foto: Shutterstock

Urbanmat holder til i Gjøvik, og er ifølge hjemmesiden den første profesjonelle oppdretteren av insekter her til lands. Selskapet ble registrert av Mattilsynet i juni 2017, og leverer både insekter som mat og som levende fòr til reptiler.

Nå har selskapet, ved Waranyata Rognstad og mannen Thomas Rognstad, også utviklet en insektburger. Det var ikke gjort på ett forsøk.

– Vi har prøvd mange opskrifter. Jeg har ikke tellingen. Kanskje 50, forteller Waranyata Rognstad til NRK Innlandet torsdag.

Paret kjøpte inn alle vegetarburgerne de kunne finne i butikkene, og smakte seg fram. I tillegg til grønnsaker, inneholder burgeren mjøl av det gresshoppelignende insektet siriss. Paret driver selv oppdrett av sirissene, som de nå har rundt en million stykker av i produksjon. – Lokalmat fra Toten, konkluderer Thomas Rognstad under NRKs besøk.

– Vi prøver å lage noe som er godt, og som er fornuftig å spise. Så tar vi det derfra, forteller han.

Annonse

Burgeren er å finne i én butikk: Røtter på St. Hanshaugen i Oslo.

Paret håper å redde verden "litt" med den utviklede insektburgeren, forteller Waranyatha. Og ifølge forskning.no er det mye å hente klimamessig:

Forskningsstedet har tidligere skrevet at CO2-utslippene fra sirisser – som Raufoss-paret bruker – kan være 75 prosent lavere enn fra kyllinger. Vannforbruket kan være bare halvparten.

Neste artikkel

Mener vegetartrenden har rammet norsk fjørfenæring