Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Økomat for full musikk

Økologisk mat er en viktig del av Øyafestivalen.

Vel 90 prosent av råvarene på Øya er økologiske. – Hos oss får du Norges mest miljøvennlige festivalmat, sier miljøsjef Ingrid Kleiva Møller.

Mange var imponert over årets festivalprogram på Øyafestvalen og det samme gjelder matutvalget. Økologisk mat står helt sentralt på festivalen.

– Øya har gullmerke i økologisk matservering, noe som betyr at maten vi serverer er 90 prosent eller mer økologisk, forteller Ingrid Kleiva Møller, miljøsjef på årets Øyafestival.

35 tonn med økovarer

I år har Øya servert ca. 35 tonn med økologisk råvarer. Festivalen har også satset enda mer på vegetarmat.

– Det er mange flere enn før som enten er vegetarianere, eller som kutter i sitt eget kjøttforbruk av miljøhensyn. Dette vil vi gjerne oppfordre flere til å gjøre – siden kjøtt er svært ressurskrevende å produsere, sier Kleiva Møller som mener det finnes mange gode økoprodusenter på Østlandet.

– Østlandet generelt er et økomekka. Det finnes veldig flinke økobønder i området, sier miljøsjefen og legger til:

– Det som er vanskelig å få tak i av økologisk varer er som regel små spesialprodukter – som wasabi til sushien – og enkelte meieriprodukter. Vi kjøper utelukkende norske kjøtt- og meieriprodukter, og siden Tine har tilnærmet monopol, er det noen meieriprodukter som kun finnes som konvensjonelle varer.

Direkte av bonden

Annonse

– Er det mange artister som etterspør økologisk mat?

Ja, musikerne som spiller hos oss er svært bevisste på hva de spiser. I tillegg til å etterspørre økologiske råvarer, liker mange at vi har et helhetlig fokus på bærekraftig mat; mindre kjøtt, sesongbasert mat og at vi kjøper store deler av råvarene direkte fra bøndene. På denne måten sikrer vi at bonden får bedre betalt også, sier Ingrid Kleiva Møller.

Med over 18 forskjellige mat- og drikkeboder var det mat for enhver smak, alt fra trøndersk kebab til fiskegryte, Heston-burger med ost og koreansk BBQ med kimchi.

Blant restaurantene på Øya 2015 var Smalhans, Smelteverket, Helt Rå, Mer kål og Annis Pølsemakeri.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag