Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nytt Reime-gulv kollapset

Far og sønn hadde nettopp gått ut av bingen.

Utrygt: 22 dyr ramlet ned i gjødselkjelleren da gulvet kollapset. Bonden og sønnen hans på fem hadde gått ut av bingen kort tid før. (Foto: Andreas Kristoffersen)
Utrygt: 22 dyr ramlet ned i gjødselkjelleren da gulvet kollapset. Bonden og sønnen hans på fem hadde gått ut av bingen kort tid før. (Foto: Andreas Kristoffersen)

Den trasige sagaen om Reimes Tulla gulv til sauefjøs fortsetter. Onsdag 9. november kollapset enda et gulv, og denne gangen kunne det lett gått galt.

– Både jeg og guttungen hadde akkurat gått ut av bingen. Ristene veier vel en tretti kilo og har skarpe kanter, og det er tre og en halv meter opp. Ramler du ned og får en rist i hodet, er du nok ferdig, sier sauebonde Andreas Kristoffersen i Uskedalen i Kvinnherad.

Sønnen som var med i fjøset er 5 år.

Gjelder alle

Gulvet er produsert av Reime og er av typen Tulla-gulv. Det siste halvannet året har flere gulv av denne typen kollapset, men det har vært gulv med store binger.

I fjøset til Kristoffersen er bingene 5 meter lange og 1,80 meter brede.

– Det siste gulvet som har ramlet ned er et gulv med små binger. Vi hadde tro på at det var store binger med dragere over fem meter som var i faresonen, men når små binger med lite bevegelse blant sauene ramler ned virker det som ingen kan føle seg helt sikre, sier Astrid Solberg, organisasjonssjef i Bondelaget.

– Hva med dem som har sikret gulvene slik produsenten har bedt dem om, kan de føle seg trygge?

Reime vil ikke garantere det overfor oss. Vi har bedt om en skriftlig garanti på at de sikringstiltakene er tilstrekkelige, men det vil de ikke gi.

– Må sikre

22 dyr ramlet ned i gjødselkjelleren da gulvet kollapset, men bonden fikk reddet dem ut ved å bryte opp porten til gjødselkjelleren med traktoren. Dyra har det tilsynelatende bra. Andreas Kristoffersen har fått utstyr til å sikre gulvet vederlagsfritt fra Reime, men må sette det opp selv uten betaling.

– Jeg har hatt kontakt med både Reime og forsikringsselskapet. Reime var her og kikket, men jeg ble ikke noe klokere av den grunn. De vil bare at det skal ettersikre resten av gulvet. Jeg får delene, men ikke noe for jobben, sier han.

Ler mer: Meiner Reime spring frå ansvaret

Gjødselkjellere kan være fulle av gass, og det er ikke farefritt å bevege seg inn der. '

Kristoffersen jobber også i Nordsjøen.

– Der har vi ganske strenge krav til å entre tanker. En del av disse sikringsankrene krever at du skal gå inn i møkkakjelleren igjen. Jeg kan nok gjøre jobben selv, men da bør jeg ha gassmåling, frisk luft og redningsline, sier han.

Han mener også at han burde få betalt for tiden det vil ta.

Ingen garanti

Erik Joa er daglig leder i Reime, og synes det er leit at kundene deres får problemer.

– Dette er en forsikringssak. Reime synes det er veldig trist at del av et sauegulv sviktet sist uke i Hordaland, skriver han i en tekstmelding til Bondebladet.

Reime skriver på sine hjemmesider at deres førsteprioritet er sikkerheten for folk og dyr, og tilbyr å sende passive sikringselement vederlagsfritt.

«Reime var her og kikket, men jeg ble ikke noe klokere av den grunn

Andreas Kristoffersen
Annonse

Erik Joa vil ikke kommentere bondens ønske om utstyr til å sikre seg når han må inn i gjødselkjelleren.

Han vil heller ikke svare på spørsmål om Reime garanterer at gulvene som blir sikret med utstyret de sender ut blir trygge.

Kompensasjon

En rekke forhandlere har solgt de aktuelle sauegulvene. Felleskjøpet Rogaland Agder har solgt flere gulv, og har valgt å gi kundene sine en timesats for arbeidet de gjør når de setter på sikringsutstyret de får fra Reime.

Astrid Solberg i Bondelaget understreker at de ikke er part i saken, men at de har engasjert seg på vegne av medlemmene.

– Vår klare oppfatning er at her er det Reine som produsent og forhandlerne som har et ansvar for å holde bøndene skadesløse i saken. Det er viktig at de som har denne typen gulv reklamerer til sin forhandler for å unngå at sakene blir foreldet. Vi har sendt ut et skjema med forslag til en slik reklamasjon til de av våre medlemmer som la igjen kontaktinformasjon i spørreundersøkelsen vi sendte ut tidligere. Medlemmer som ønsker skjemaet kan ta kontakt. Det er viktig at alle som har det aktuelle gulvet reklamerer raskt uavhengig av kjøpstidspunkt, sier hun.

Solberg utelukker ikke at Bondelaget kan gå til sak mot Reine på vegne av medlemmer som har kjøpt gulvene.

– Spørsmålet om å samle medlemmer til en felles sak mot Reime Agri er fortsatt under vurdering. Vårt fokus er å prøve å få Reime og leverandørene til å ta et ansvar for bonden, slik Felleskjøpet Rogaland Agder har gjort. De gir en timesats til bønder som må montere sikringsutstyr, sier Solberg.

Fraværsdom

Felleskjøpet Rogaland Agder er så langt alene blant forhandlerne om å tilby timesats for arbeidet med å sikre gulvene.

AK maskiner har solgt mange gulv og fått en fraværsdom mot seg i forliksrådet i Ullensaker. Der ble de dømt til å betale 400.000 kroner til en kunde.

En fraværsdom går ikke inn i sakens realiteter, og administrerende direktør i A-K maskiner Erik Grefberg sier de kommer til å anke. Ifølge ham er grunnen til at de ikke møtte opp enkel.

– En enkel, men dum forklaring. Det er et regimeskifte her, jeg er relativt ny. Vi vet rett og slett ikke hva som har skjedd med brevene i saken. Ingen her kan huske å ha sett brevene, sier Grefberg.

Vil ha klarhet i ansvarsforhold

I tillegg til ny toppsjef har det også vært mange andre endringer hos A-K maskiner.

– Alle som hadde med I-mek å gjøre er jo ikke lenger ansatt i A-K. De forlot oss og flere gikk til RL-teknikk, som eies av Reime Agri. Det er ingen hos oss som har historikken med de aktuelle sauefjøsgulvene generelt eller den aktuelle kunden spesielt.

Saken som nå blir anket kan få betydning for flere enn bonden som gikk til sak.

– Det som er poenget for meg er at vi har blitt dømt i forhold til en kunde, og så er det mange andre kunder. Det jeg må gjøre for å få klarhet i hvilket ansvar vi har er å gå inn i den ene saken, det vil ha bæring på hvilket ansvar vi har for andre kunder. Dersom vi har ansvar for å gjøre noe med disse gulvene skal vi gjøre det på en ordentlig måte, sier han.

Det er for ordens skyld ikke A-K maskiner som har solgt gulvet til Andreas Kristoffersen.

Les mer: Reime ber sauebønder ta kontakt

Neste artikkel

Gjensidige inn i sauegulvsak