Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Norsk medaljedryss i gjeterhund-VM

For første gang har en nordmann vunnet verdensmesterskapet.

Historisk: Jaran Knive og hunden Gin er den første ekvipasjen utenfor de britiske øyene noensinne har vunnet VM i bruk av førerhund. Fra venstre Kevin Evans, Jaran Knive og Serge van der Zweep. (Foto: Hoogworst Photography)

Norge har lenge vist seg tydelig på internasjonale mesterskap i gjeterhund, men ikke nådd helt opp i VM-sammenheng. Da Nederland for første gang arrangerte VM i bruk av gjeterhund helgen 13-16. juli, skulle det vise seg at nordmennene var i sitt rette element.

Norge stilte med totalt 15 ekvipasjer og det ble Jaran Knive som tok gull med hunden Gin. Norge hentet også hjem bronsen i lagkonkurransen, mens Karianne Bue tok gull og Sverre Kvinnesland tok bronsje i Young Handler, klassen for førere under 21 år.

Det er første gang at VM blir arrangert utenfor De britiske øyer, noe som kan ha vært en fordel for nordmennene. Ifølge Norsk Sau og Geit er det gjerne litt tyngre sauer å flytte på kontinentet, noe nordmennene er mer vant til.

– VM var utfordrende, med flate, store baner og store sauer hundene måtte jobbe med. Hundene må hente sauene og drive dem gjennom en bane før de til slutt skal inn i en liten innhegning, skriver organisasjonen.

Annonse

Seieren til Knive er historisk ettersom ingen utenfor de britiske øyene noensinne har vunnet konkurransen. Knive driver gård på Skotselv i Øvre Eiker, og for 42-åringen har gjeterhunden blitt en livsstil. Han står tidligere med 11 NM-titler, 6 EM-gull og en fjerdeplass i VM, før han nå tok en overlegen seier med et flott finaleløp av hunden Gin.

På andreplass i konkurransen kom Kevin Evans fra Wales med hunden Ace, mens Serge van der Zweep fra Nederland med hunden Gary tok tredjeplassen.

Les også: Flygende gjeterhund i Irland

Neste artikkel

200 maskiner og traktorer stjålet i Sverige i år