Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Nå settes bærdyrkerne under lupen

Arbeidstilsynet varsler tilsyn med bær- og grønnsaksdyrkerne i sommer.

Driver du som bær- og grønnsakprodusent? Da kan du regne med besøk av Arbeidstilsynet i sommer. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo/Norsk Landbruk

Arbeidstilsynet vil i løpet av sommeren gjennomføre tilsyn med bær- og grønnsaksdyrkere som har ansatt sesongarbeidere.

– Utenlandske sesongarbeidere er en utsatt gruppe. Av erfaring vet vi at de er mer utsatt for uakseptable arbeidsforhold knyttet til arbeidstid, innkvartering og lønn, sier direktør Trude Vollheim i Arbeidstilsynet i en pressemelding tirsdag.

Annonse

Jordbruket var en av de første næringene hvor det ble benyttet utenlandsk arbeidskraft i utstrakt grad, og da spesielt innen sesongarbeid med høsting av grønnsaker, frukt og bær.

I tilsynene vil søkelyset rettes på skriftlige arbeidsavtaler, arbeidstid, minstelønn og innkvartering. Når arbeidsgiver tilbyr innkvartering for sine arbeidstakere, stilles det visse krav til boligen.

– Kort sagt: Boligen skal ha akseptabel norsk standard. Hvis du ikke med god samvittighet kan huse familiegjester der, kan du heller ikke losjere arbeidstakere, sier Vollheim.

Tilsynene med bær- og grønnsaksdyrkere er en del av en nasjonal innsats som Arbeidstilsynet har i jordbruks- og skogbruksnæringa i 2018-2019.

Neste artikkel

Fire av ti bønder bruker aldri setebelte i traktoren