Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Meny: Kyllingsalget opp 20 prosent de siste tre ukene

De siste fire ukene har kjeden bare hatt narasinfri kylling.

Vaksine: I stedet for narasin får disse kyllingene vaksine. Den blir sprøytet på med rosa farge, og kyllingene får den i seg ved å hakke på hverandre. Foto: Liv Jorunn Denstadli Sagmo

Som den første av de store dagligvarekjedene har Meny nå utelukkende narasinfri kylling i sine rundt 200 butikker. Ifølge kjeden har de solgt 20 prosent mer kylling etter at de narasinfrie fuglene kom i hyllene.

– Salget økte med en gang vi fikk produktet i butikkene. Markedsføringen begynte ikke før et par uker etter at produktene var på plass, fordi vi var redd for å sette i gang markedsføringen før vi kunne sørge for nok produkter i hyllene, sier Eli Strand i Meny.

Stor satsing

Dette er første tegn på en økning i kyllingsalget siden det i fjor høst kom mange oppslag om problemer med antibiotikaresistent kylling i norske butikker. Salget av kylling raste, og Meny håper nå skuta er snudd.

– Vi skal ikke legge skjul på at vi vil ha salget av kylling tilbake til gamle høyder og vel så det. Alle har tapt på nedgangen: Vi som selger den, industrien og bøndene. Det er bøndene det har vært verst for, sier Strand.

Kyllingen er produsert av Nortura, og selges under merket Kyllinggården. Dette er et nytt merke som er eid av Meny og Nortura sammen, og Meny har satset tungt på markedsføringen.

– Dette er den største satsingen denne høsten, det er større enn både lam og laks. Den vil fortsette å være det fram til vi begynner med mer julerettet reklame inn mot jul, sier hun.

I Nortura opplever de det ikke som noe problem at kyllingen selges under et merke som Nortura ikke har alene. Egil Olsvik, konserndirektør Nortura fjørfe og egg, synes ikke det er noe problem at kyllingen på Meny selges under et merke Meny også er med å eier.

– Dette er et fellesmerke med Meny og Prior, det er ikke noe nytt at vi har felles merker. Vi har for eksempel Gilde Polarlam som selges bare på Rema. Vi har ønske om å være inne både med rene Nortura- merker og fellesmerker.

– Så det har ikke noe å si for inntektsfordelingen?

– Nei, det har ikke noe å si for inntektene. Det har å gjøre med at Meny ønsker å profilere seg.

Narasinfritt Norge

Selv om Meny er først ute med å bare ha narasinfri kylling i hyllene har også andre butikker fått inn narasinfri kylling. Rema 1000 selger Stange kylling, som er narasinfri. Ifølge hjemmesidene deres er mellom 10 og 15 prosent av all kylling som selges på Rema 1000 narasinfri. Coop selger nå også kyllingbryst som er narasinfrie, og melder om en økning i salget.

– Vi opplever at de nye produktene merket «narasin-fri i fôret» er godt mottatt av kundene, og vi opplever en generell vekst i salget av kylling. Men fordi vi selger merkede produkter på samme varenummer som ordinær vare, får vi ikke tatt ut konkrete slagstall per i dag, sier Harald Kristiansen, kommunikasjonssjef i Coop.

«Vi vil ha salget av kylling tilbake til gamle høyder.»

Eli Strand, kommunikasjonsrådgiver i Meny
Annonse

Nortura vil ikke si om de jobber med lignende samarbeid med andre kjeder enn Meny, men har som målsetting at all kylling de produserer skal være narasinfri i løpet av neste år.

Koster mer

Å fôre opp kylling med vaksine i stedet for narasin koster mer. I tillegg kommer kostnaden ved å vaksinere kyllingene. Denne kostnaden skal kunden være med å ta, mener Eli Strand i Meny.

– Kunden i butikk betaler litt mer. For en kyllingfilet som koster omtrent 150 kroner betaler du som kunde et par kroner ekstra. Det ser ut som om folk er villige til å gjøre det, sier hun.

I Coop er de derimot klare på at de ikke vil øke prisen på kyllingen, i hvert fall ikke på kort sikt.

Glad for narasinfri kylling

Veterinærinstituttet avdramatiserte i en rapport i forrige måned antibiotikaresistensen i kylling.

– Resistensen hos kylling som det har blitt fokusert på siste året skyldes ikke bruk av antibiotika i norsk kyllingproduksjon, sier forsker Anne Margrete Urdahl i Veterinærinstituttet.

Hun mener likevel det er bra at det nå kommer narasinfri kylling.

– Å fjerne bruken av narasin er positivt, men kan også føre til økt forbruk av antibiotika til kylling dersom det blir en økt forekomst av sykdom. Det er ikke ønskelig, da bruk av antibiotika er den største driver for resistens. Prosessen må derfor følges nøye og vurderes fortløpende, sier hun.

Hun sier det er viktig å være klar over at det ikke er narasin i kyllingkjøttet, og at narasin heller ikke brukes som antibiotika på mennesker.

– I utgangspunktet er det som vist i siste NORM-VET-rapport generelt lav forekomst av resistens hos kylling, og de resistensformene av E. coli det har vært fokus på er til stede i et svært lite antall i tarmfloraen – betydningen disse resistente bakteriene har for mennesker er sannsynligvis svært begrenset, uavhengig av bruken av narasin. •

Neste artikkel

Bedring for gris – trøblete for egg