Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Mange dødsulykker med barn i svensk landbruk

På ti år har minst 21 barn omkommet.

Det har vært 21 dødsulykker med barn i svensk landbruk de siste ti årene. I de fleste ulykkene er traktoren involvert. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)
Det har vært 21 dødsulykker med barn i svensk landbruk de siste ti årene. I de fleste ulykkene er traktoren involvert. (Illustrasjonsfoto: Espen Syljuåsen)

De siste 10 år har minst 21 barn omkommet i landbruksulykker i Sverige. Det skriver ATL og viser til statistikk fra den svenske landbruksorganisasjonen LRF.

«Sikkerhetstiltakene er katastrofalt dårlige. Andre farlige arbeidsplasser har vesentlig høyere sikkerhet», sier Anna Ozén i LRF.

Les mer: Plutselig seilte Arne sidelengs mot lastebilen

Det finnes ingen offisiell statistikk over hvor mange barn som blir skadet og dør i skog- og landbruket. Arbetsmiljøverkets tall gjelder kun det som skjer under arbeid, og derfor er ikke ulykker med barn inkludert, skriver ATL.

Rundt traktoren er verst

Det farligste stedet for barna er rundt traktoren. Til sammen 13 barn døde etter påkjørsel eller andre ulykker med traktor, viser statistikken.

Sikkerhetskonsulent Anders Danielsson sier det er vanlig at barn får lov til klatre rundt på traktoren.

– Da ramler de av og kan bli overkjørt. Hvis barna skal være med, skal de alltid være fastspente, sier Danielsson, som tidligere har arbeidet sammen med Anna Ozén.

Danielson arbeider nå i prosjektet «Sikkert arbeidsmiljø Sverige». De ser nærmere på arbeidsmiljøspørsmål innenfor jordbruk, skogbruk og entreprenørskap.

Hans råd til alle bønder er å ta inn en erfaren sikkerhetsrådgiver som går gjennom arbeidsmiljøet på gården.

Annonse

I det forrige landsbygdsprogrammet fantes det penger å søke på for de bøndene som ville forbedre sikkerheten på gården. Den muligheten finnes ikke lengre.

– Det burde det være. Jeg synes at arbeidsmiljøet er dårlig prioritert, sier Anders Danielson.

Alder og kjønn

Forskning gjort i mange land viser at alder, kjønn og om man er ansatt eller gårdbruker, har betydning for ulykkesrisikoen.

Det er også en betydelig risiko for personskader og dødsfall blant barn i landbruket, sammenlignet med andre områder der barn ferdes.

En rapport fra Bydeforskning (2013) viser at 16 prosent av gardsulykkene i Norge, som rammer andre enn bonden, rammer bondefamiliens egne barn. I tillegg er det fem prosent av ulykkene som rammer barn som er på besøk på gården.

Det vil si at drøyt 20 prosent av de ulykkene som rammer andre enn bonden, rammer barn.

Les mer: – Svimer jeg av nå, blør jeg i hjel

Neste artikkel

Svar til Rødt Hå om avløserordningen