Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Må vente i 17 måneder 
på avløsertilskudd

Paul-Arne Gaupen vil ha kvartalsvis utbetaling av tilskuddet.

Paul-Arne Gaupen og broren driver melkebruket i Bindal som et DA. Gaupen mener det bør innføres kvartalsvis utbetaling av avløsertilskuddet. (Foto: Privat)

Paul-Arne Gaupen og broren driver melkeproduksjon med 120 000 liter kvote i Bindal kommune, de fôrer opp dyra med fullt påsett, og driver skogsdrift. Men av og til hadde vært godt med litt ferie.

Men dukker det opp tilbud om billige billetter til Syden 14 dager i januar, kvier han seg veldig for å kjøpe dem.

– Da vil jeg tenke meg nøye om, om jeg har råd. Jeg vil heller spisse ferien inn mot november eller desember. Da blir ventetida kortest mulig på avløsertilskuddet, sier Gaupen.

For i dag utbetales avløsertilskuddet i juni året etter, uavhengig av når på året man tar seg ferie.

Det gjør det vanskeligere for Gaupen å ta ferie, særlig tidlig på året, forteller han.

Dårlig signal til unge

– Jeg kan få maksimalt avløsertilskudd, rundt 75 000 kroner. Men jeg må cashe ut og vente inntil halvannet år. Jeg er ikke bortskjemt. For meg er dette masse penger. Jeg kunne brukt dem til å betale lån og kraftfôr, og få det til å gå rundt. Jeg kan ikke se for meg at andre yrkesgrupper hadde venta så lenge, sier Gaupen.

– Det blir ropt om rekruttering til næringa. Men nå er det slik at man kvier for å ta ut anstendig ferie og fritid. Det er et dårlig signal til unge folk. En ting er inntekten. Den er særdeles viktig. Men når unge ser at man ikke tar seg råd til å ta fri, er det betenkelig. Og det er så stille rundt det. Jeg forstår ikke hvorfor.

– Dette er penger som allerede er satt av, som man må vente på, minner han om.

Må se på penger i glassbolle

– Det er ekstremt lenge å vente. Jeg begriper ikke hva som skal være et godt argument for at det skal ta så lang tid, i dagens samfunn, sier Gaupen, og viser til en rekke andre ordninger der penger blir gjort opp kvartalsvis eller til og med månedlig.

«Dette er en ordning som allerede finnes. Pengene er satt av, vi må bare få tak i dem»

Paul-Arne Gaupen
Annonse

Men i stedet for at bøndene får utbetalt avløsertilskuddet for eksempel hvert kvartal, må de vente mellom seks og 17 måneder, alt etter når på året de tar fri.

– Jeg klarer ikke å se hvorfor det skal være sånn. Her handler det om vilje til å få en bedre ordning på plass, jeg kan ikke skjønne noe annet. Signalene jeg får fra regnskapskontoret er at bønder teller på knappene om de skal benytte seg av ordninga. De sliter med å legge ut så mye penger, og vente så lenge på å få dem tilbake. Det må man ta inn over seg. Man må ikke glemme at dette er en ordning som allerede finnes. Pengene er satt av, vi må bare få tak i dem. Det er ikke noe nytt vi ber om. Det er som om du ser inn i en glassbolle på noe som ligger der, men som du ikke får tak i. Det er rart, og det er helt unødvendig, sier Gaupen.

Ønsker seg kvartalsvis utbetaling

Han mener det bør innføres kvartalsvis utbetaling av avløsertilskuddet, slik kommunen hans hadde på 90-tallet.

Gaupen og broren driver sammen et DA. Han er ikke fornøyd med dokumentasjonskravet som har kommet, der man må bruke ekstern avløser.

– Den beste avløseren i et fellesforetak er at man er avløser for hverandre. Da er man sikker på at den andre er kvalifisert, og skjer det noe på dagen, kan man få avløser raskt. Det er ikke bare å knipse etter en kvalifisert avløser.

– Nå blir det snakket høyt om at man skal utnytte inntektspotensialet på gården. Hvor fantastisk ville det ikke vært om man kunne avløse hverandre, og det kunne generere noen kroner merinntekt til foretaket? Men når det nå er bestemt at man ikke får lov til det, kunne man som et minimum, som et plaster på såret, fått utbetalt refusjonen kvartalsvis, så man vet at det ikke blir mer enn to og en halv måned å vente på pengene, sier Paul-Arne Gaupen.

Les mer: Viktigst å verne om hele avløserordningen

Neste artikkel

Jordbruksmeldingen: Frykter for avløserordningen