Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Klimakrav fra EU kan gi kjøtt-kutt

Klimaministeren varsler ny debatt om norsk kjøttproduksjon

EU-kommisjonen la onsdag fram sitt forslag til hvordan EU- og EØS-landene skal kutte klimautslippene i landbruks- og transportsektoren fra 2021 til 2030. Som ett av de rikeste landene i BNP per innbygger, fikk Norge de strengeste kravene med 40 prosent kutt, skriver avisa Nationen.

– Det gjenstår å se hvordan vi skal fordele kuttene mellom landbruk og transport. Jeg har notert meg at et utvalg har kommet til at landbruket kan ta 20 prosent kutt, da er vi halvveis til 40, men ikke mer. Det vil jo bli slik at jo mindre landbruket kutter, jo mer må man kutte på transport, sier klimaminister Vidar Helgesen (H) til Nationen.

Les mer: Foreslår CO2-avgift på kjøtt

I et intervju med VG tidligere denne uka, anbefaler Helgesen alle å kutte i kjøttforbruket. Men påpeker at kutt i kjøttproduksjonen ikke er den politiske retningen regjeringen har i dag.

Annonse

Leder Lars Petter Bartnes i Norges Bondelag mener at kutt i storfekjøttproduksjon bare vil føre til økte utslipp, på grunn av økt behov for import.

– Norsk storfekjøttproduksjon har et lavt klimaavtrykk sett i forhold til verden for øvrig, og det beste klimatiltaket vil være å produsere storfekjøtt i Norge som forbrukes i Norge, sier Bartnes til Nationen.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag