Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Ingen har bedre sykehjemsmat enn Vinstra

Vinstra er vinneren av Gyldne Måltidsøyeblikk 2016.

Gyldne måltider: Sundheim bo- og treningssenter på Vinstra i Gudbrandsdalen er kåret til vinner av «Gyldne Måtidsøyeblikk 2016». – Denne seieren betyr veldig mye, sier kjøkkensjef Espen Sætha, her sammen med kjøkkenmedarbeidere på Sundheim. (Foto. Guro Vollen/Dølen)
Gyldne måltider: Sundheim bo- og treningssenter på Vinstra i Gudbrandsdalen er kåret til vinner av «Gyldne Måtidsøyeblikk 2016». – Denne seieren betyr veldig mye, sier kjøkkensjef Espen Sætha, her sammen med kjøkkenmedarbeidere på Sundheim. (Foto. Guro Vollen/Dølen)

Sundheim bo- og treningssenter på Vinstra i Gudbrandsdalen er kåret til vinner av Landbruks- og matdepartementets konkurranse «Gyldne Måltidsøyeblikk 2016». 200 institusjoner deltok i konkurransen, og fem finalister kjempet om førstepremien på 30 000 kroner.

– Sundheim er en verdig vinner, og viser hvordan matglede skapes i praksis til glede for både beboere og nærmiljøet på Vinstra. Måltidsglede er viktig, og konkurransen Gylne Måltidsøyeblikk skal bidra til at eldre får servert personlig tilpassede måltider av høy kvalitet hver dag, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale (Frp).

Konkurransen har i år vært et samarbeid mellom Landbruks- og matdepartementet og Forbrukerrådet. Hensikten er å skape økt bevissthet om matens betydning for trivsel og helse hos pleietrengende eldre mennesker.

Les også: Vant med mormors oppskrift

– Betyr veldig mye

Idet Bondebladet ringer mandag, feires seieren på bo- og treningssenteret. Kjøkkensjef Espen Sætha på Sundheim er glad på vegne av hele kommunen.

– Denne seieren betyr veldig mye. Dette er positivt for Nord-Fron som kommune, og for Sundheim som en ganske stor arbeidsplass. For meg, er prisen en motivasjon for å fortsette i jobben, sier Espen Sætha til Bondebladet.

Han begynte som kjøkkensjef på Sundheim i april 2014.

– Hvilke tilbakemeldinger får dere fra beboerne på maten dere serverer?

– Vi får stort sett gode tilbakemeldinger. Beboerne setter pris på at maten er hjemmelaget og næringsrik. Vi får også tilbakemeldinger på mat de ikke liker. Vi prøver å etterkomme beboernes ønsker, forteller han.

Det er kål og sø som er mest populært, opplyser han. Men mange av beboerne er også veldig glade i fisk, samt helt enkle retter som pannekaker og suppe.

Annonse

– Jeg håper «Gyldne Måltidsøyeblikk» blir en tradisjon. Vi kommer til å være med videre, sier Sætha.

Les også: Nordmenn slenger mer kjøtt på grillen

Lytter til beboernes ønsker

Direktør Randi Flesland i Forbrukerrådet, som også sitter i juryen, uttaler at Sundheim bo- og treningssenter tar på alvor den store utfordringen med underernæring blant eldre. Hun poengterer også den innsats kjøkkenet gjør med å involvere beboerne.

– Kjøkkensjefen går hver dag rundt og ber om innspill fra beboerne om hva han bør servere. Ut ifra beboernes ønsker, serverer han de lekreste retter, sier Flesland.

Juryen beskriver kjøkkensjefen slik: «Kjøkkensjef Espen Sætha er ei eldsjel som har mange planar for korleis kjøkkenet kan utviklast, mellom anna ved å levere mat til barnehage og skule. Ekstra inntekter kjem frå sal av mat til ulike arrangement som bygdefest, dåp eller gravferd. Kjøkkenet serverer jamt norsk tradisjonsmat frå egen region og ønskjer i større grad å ta i bruk lokale råvarer».

Juryen – som blant andre består av Dale, Flesland og Bård Hoksrud (Frp) på Stortinget – beskriver Sundheim som et godt sted å bo, med mat som er velsmakende og vakkert tilrettelagt

«Dei (beboerne) kjem med ønskje om rettar og råvarer når dei tilsette på kjøkkenet dagleg er rundt på avdelingane, noko som bidreg til stor glede og involvering i menyplanlegginga i praksis. Dei pårørande er velkomne til alle måltid», framhever juryen.

Alle finalistene ble besøkt av en arbeidsgruppe med representanter fra Forbrukerrådet, Pårørandeaksjonen og Landbruks- og matdepartementet for å få et totalinntrykk av kandidatene.

Les også: Sunn matglede med Margir og bygdekvinnene

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag