Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Hvete-vekst har gitt høyere matvarepriser

Matvareprisene globalt har ikke vært høyere på to år.

Høyere hvetepriser: Nye FAO-tall viser at matvareprisene globalt har steget med 17,2 prosent sammenlignet med februar 2016. Veksten kan i hovedsak tilskrives høyere kornpriser, og da særlig vekst i hvetemarkedet. (Foto: Karl Erik Berge)

I februar steg de globale matvareprisene med 0,5 prosentpoeng. Det er en økning på 17,2 prosent sammenlignet med februar 2016, og man ser nå de høyeste matvareprisene siden februar 2015. Det viser FAOs matpris-indeks. FAO er FNs organisasjon for mat og landbruk.

Veksten kan i hovedsak tilskrives høyere kornpriser, og da spesielt vekst i hvetemarkedet, skriver Landbrugsavisen.

Kornpriserne steg med 2,5 prosent i forhold til januar måned. Det er det høyeste nivået siden juni 2016, men bare 1,6 prosent over nivået for ett år siden.

Hveten steg med tre prosent. FAO vurderer at høyere handel samt logistiske utfordringer i de amerikanske havnene har presset prisen opp. For mais var stigningen mindre, men etterspørselen var solid. Også risprisene var solide.

Les også: Vil svekke kjedemakten

Annonse

Samtidig har det vært et prisfall på vegetabilske oljer. Her falt prisene med 4,1 prosent i februar i forhold til januar. Dette er det største fallet siden oktober. Prisnivået er imidlertid 19 prosent høyere enn på samme tidspunkt siste år.

Sukkerpris-indeksen steg med 0,6 prosent i februar i forhold til januar. FNs meieri-indeks steg noe i februar, og er nå 37 prosent høyere enn på samme tid siste år. FAO vurderer at utbudet er passende i forhold til etterspørselen på det globale markedet.

FAOs kjøttpris-indeks viser en stigning med 1,1 prosent i februar. Prisene på okse- og fårekjøtt økte mest, mens det var små endringer for svine- og fjørfekjøtt.

Les også: – Billig mat ikke viktigst

Neste artikkel

Prisen på lammekjøtt opp 1,50 kroner per kilo