Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

– Grüne Woche ga oss «flying start»

Fredag braker det løs for den den 79. Grüne Woche i Berlin. Elisabeth Kallevik Nesheim mener hun har mye å takke messen for.

Nå er Elisabeth Kallevik Nesheim på plass i Berlin. Hun skal delta på Grüne Woche, en av verdens største forbrukermesser for mat og landbruk.

I fjor var Elisabeth Kallevik Nesheim på gigantmessen for første gang.

Hjemme holdt hun på å restaurere Nesheimstunet, som hun og ektemannen Bjørn Steinar Nesheim driver.

Gården på Nedre Vats i Rogaland tredoblet da både serveringskapasiteten og sengeplassene.

Stor mediedekning

Grüne Woche skulle vise seg å være til god hjelp for å fylle opp de nye rommene. Messen fikk snøballen til å rulle.

– Jeg er ikke i tvil om det. Den har vært en fantastisk drahjelp. Selv om vi betegner oss som amatører, fikk vi et kvalitetsstempel, forteller hun.

Hver dag hun var på messen la hun ut et bilde og tekst på Facebook.

– Mange fulgte med på oss. Da vi kom hjem hadde vi fått masse bestillinger fra hele Haugalandet, forteller hun gledesstrålende.

– NRK hadde fått meg seg at vi skulle til Grüne Woche, og ville lage reportasje som ble vist på lokalnyhetene. Norge Rundt fikk vite om oss, og vi var på TV på selveste 17. mai. I gratismagasinet "Vi bygger nytt" fikk vi faktisk sju sider, forteller hun.

Matlagingstips

i tillegg til oppmerksomheten Nesheimstunet har fått i media, har messen også hatt andre positive effekter.

– Når man blir tatt ut til Grüne Woche, blir det lettere å videreutvikle seg. Andre oppfatter deg som en seriøs aktør de kan ha tro på, og det gir deg muligheter, forteller hun.

Hun skryter av Innovasjon Norge og Måltidets Hus. Ryfylkekokken Frode Selvaag har dessuten vært på Nesheimstunet som mentor, for å videreutvikle menyene deres.

Matlagingstips fikk hun også på selve messen. Norske kokker lagde mat av råvarene deltakerne hadde meg seg, og Kallevik Nesheim fulgte nøye med for å få ideer om hva hun kunne gjøre hjemme.

Ble stolt av å være norsk

Likevel er det gleden hun trekker fram som det aller nyttigste hun tok med seg fra Grüne Woche.

– Gleden og framtidstro på at vi er på rett spor. Jeg fikk stolthet over å være norsk, og tro på at vi er gode nok. Vi trenger ikke servere tapas når vi har norske småretter. Norske råvarer er mer enn godt nok, sier Kallevik Nesheim.

Annonse

I år har hun med seg hjemmelagde hjorteboller og fiskeboller som hun skal selge på messen, i likhet med i fjor.

– Folk på Grüne Woche er glad i vilt, særlig elg, og de er opptatt av man har gjort mest mulig selv. De ville nesten ikke tro det når mannen min sa at han skjøt hjort selv og hadde laget hjortebollene selv, forteller hun.

I fjor hadde hun også med seg hjortepølser fra Roy Martin Øyjord. I år er Øyjord selv invitert med som deltaker på Grüne Woche.

– Jeg ville promotere ham fordi han er så flink. Denne gangen tenkte jeg: Hvem andre har vi i bygda vår?

Det resulterte at hun i år selger brunost fra Haslemo på messen i Tyskland.

Deler erfaringer

Hun forteller at deltakerne på Grüne Woche er rause, de deler erfaringer med hverandre, og flere av de hun møtte i fjor har kommet innom Nesheimstunet i etterkant.

– Fellesskapet på Grüne Woche var fantastisk å være en del av, slår hun fast.

I fjor var det hun som var nykommer. I år er hun bevisst på at hun skal dele av sine erfaringer med de som er der for første gang.

– De skal ikke bare selge maten sin. De må fortelle historien bak den, og gi folk lyst til å besøke plassen maten kommer fra, råder hun.

Norge i startgropa

I år er det deltakere fra Fjordnorge, Trøndelag og Nord-Norge som får være med på Grüne Woche.

Både matprodusenter, serveringssteder og reiselivet ellers deltar.

I tillegg er nasjonale utstillere, som Hanen og Tine, med.

Nå gleder Kallevik Nesheim seg til å gå i gang å promotere Nesheimstunet, Fjordnorge og Norge på messen igjen.

– Grüne Woche er så stort. Jeg har aldri sett maken. Jeg bøyer meg i støvet for arrangementet. Det gir så stor inspirasjon. Det er enormt mangfold der, og folk bruker ressurser på nye måter. Vi er nesten bare i startgropa i Norge, sier hun.

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag