Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Glassfiber også for sau

Resirkulerte vindmølleblader blir innredning for sauer når glassfiberplater inntar sauefjøsene.

Innredning i norske sauefjøs finnes i mange varianter, og nå kommer en til. Den er i glassfiber.

Siden i vår har Per Arne Brenden og Guro Romsås på Framigard Romsås på Fåvang hatt ny innredning. Heldekkende glassfiberplater gjør jobben som tradisjonelt tilhører tre- eller jern-spiler.

- Jerninnredning begynner å ruste, mens denne er lett å holde ren. Det er kanskje den største forskjellen, sier Brenden som i høst vil øke antall vinterfôra sau fra 160 til 200. Enklere renhold

Fôrbrettet er også i glassfiber, og Brendens erfaring er at sauene eter opp alt fôr og at det er lett å holde fôrbrettet rent. På baksiden av bingen har Brenden selv laget åpninger til lammebinger, noe som kan gjøres med for eksempel stikksag.

Brenden har tidligere også hatt gris, men ga seg med det for tre år siden. Derfor har fjøset med den nye innredningen stått tom fram til lemminga i vår.

- Jeg hadde valget mellom å satse helt og fullt på gris eller på sau. Jeg valgte sau.

Produktet er såpass nytt at Brendens erfaringer skal tas med i videreutviklingen. Erfaringer fra lemminga i vår tilsier at han råder produsenten til å lage en plate som bygger høyere opp fra fôrbrettet inntil gitteret, slik at lam ikke hopper ut på fôrbrettet.

Videre anser han at innredningen må suppleres med skillevegger som man kan ta inn og ut etter behov, samt en lem som kan stenge tilgangen til fôrbrettet når fôret legges ut.

I uthusene sine har Brenden både jerninnredning og en innredning i tre fra 1975. Dermed har han sammenligningsgrunnlag når glassfiberinnredningen skal vurderes.

Annonse

- Hvis du må kjøpe materialer til treinnredning blir det dyrt, og om du regner arbeidstimer ved montering av treinnredning, så blir det nok billigere med glassfiber.

I forkant av bingen har Brenden tatt i bruk skråstilte gitter. Det reduserer inndraging av fôr i bingen.

- Løst høy drar de uansett inn, men skråstillinga gjør at de ikke trekker inn oppkutta fôr. Unngår møkk i gangen

Andre Stenumgård i Fjøssystemer mener glassfiberplater til sauefjøs er en nyhet her i landet. Firmaet har levert glassfiberplater till innredning i grisefjøs i åtte år, ifølge Stenumgård med stor suksess. Han mener derfor platene også bør være interessante for sauebønder, selv om svinehold stiller større krav til innredningen.

- Markedet for innredning til gris er større, men jeg tror at sauebønder setter pris på tette skiller ut mot gangen og lettere renhold. Store fjøs gir behov for driveganger i bakkant av bingene. Da er disse tette skillene gode for å unngå møkk ut i gangene, sier han.

Glassfiberinnredningene lages etter bestilling på prosjektbasis, og i høst er det flere sauebønder enn Brenden på Fåvang som skal ta slik innredning i bruk.

Den danske produsenten Jyden bruker vindmølleblader som blir resirkulert i Tyskland til å lage innredningen, og prisen for glassfiberinnredning ligger ifølge Stenumgård på i underkant av 1000 kroner per løpemeter. Monteringen mener han er såpass enkel at kundene stort sett gjør det selv.

- Tre er fortsatt det billigste materialet, men det er mye arbeid når innredningen skal bygges. Og ved vask flises det opp, så holdbarheten er bedre med glassfiber, sier Stenumgård.

Neste artikkel

Flere leser Bondebladet