Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fullt hus på «kjetegilde» i Oslo

Torstein Kollevåg vil få kjekjøtt ut til folket.

Andreas Ingul (t.v.) og Torstein Kollevåg serverte blant annet kje-carre, kjelår, kjebog, geitepølse og grillet geiteost på «Det store kjetegildet». – Kjemenyen og råvarene fikk masse skryt, sier Kollevåg som brenner for det smaksrike kjøttet. (Bildeserie – klikk på bildet)

Sist uke arrangerte Torstein Kollevåg (30) Norges første «kjetegildet» i Oslo. Han booket hele restaurant Tekehtopa på St. Olavs plass i Oslo med plass til 80 gjester.

Hele kvelden var viet til kjekjøtt fra gården Sølvane Gard i Kandal i Gloppen, og kjøkkensjefen på Tekehtopa tok utfordringen på strak arm.

Hele dyret på menyen

– Jeg er ikke geitebonde, men god på events. Dette er starten på et prosjekt for å øke interessen for kjekjøtt, sier Kollevåg entusiastisk.

I Norge brukes geiter stort sett til melkeproduksjon mens kunnskapen om og etterspørselen etter kjekjøtt fortsatt er lav.

Les mer: Fra urmakeri til geitebruk

Gjestene på restauranten fikk smake hele dyret, kje-carre, kjelår, kjebog, geitepølse og innmat, i tillegg til grillet geiteost og geitemelkis.

– I tillegg hadde vi høyballer, geiteskinn og rød løper for å sette stemning på kvelden, forteller Kollevåg.

På stølen om sommeren

Han og samboeren har odel på gården i Kandal. Når sommeren nærmer seg får geitene komme på stølen og her blir de melket to ganger om dagen.

– Samtidig får de beite i et fantastisk landskap med det mangfold naturen tilbyr av gras, urter, røtter og planter, sier Torstein som nå vil hjelpe «svigers» med å nå ut med kjekjøttet.

– Vi ønsker at folk skal få opp øynene for dette fantastiske produktet, som nesten ingen spiser. Vi har godt samarbeid med Norturas slakteri i Førde, og vi har allerede solgt mange dyr, hele og halve, til venner og bekjente i Oslo siden vi startet prosjektet i januar, sier Kollevåg.

Neste stopp Bergen

Annonse

Han skal gjøre samme event på restaurant Bien Bar i Bergen neste helg.

– Restaurantene er svært positive og hittil har jeg innledet dialog med fire forskjellige restauranter og et cateringselskap, sier den muligens kommende geitebonden.

– Jeg vil være med og så noen frø, og så må vi se hva dette kan føre til. Det er en stor skam at en så fantastisk råvare ikke får den plass det fortjener. Men jeg merker at mange gjerne vil prøve kjekjøtt. I vinter skal vi kastrere en del geitekje og fôre dem fram til høsten. Vi har også planer om å tilby kjehove til neste høst og vinter, sier Kollevåg og legger til:

– Vi må se med nye øyne på dette, for her er store muligheter.

Behov for mer info

Det er veldig bra kvalitet på kjekjøtt, mener kjøkkensjef ved Tekehtopa, Andreas Ingul.

– Det er litt mildere enn lam, men mørt og fint, sier han.

Kjøkkensjefen har god tro på råvaren, men da må forbrukerne få vite mer om kjøttet, mener han.

– Kjekjøtt kan brukes i mange kombinasjoner, og det er det vi har gjort her i kveld, sier Ingul.

Les mer: Har skapt mye «smått og godt» med geiter og røye

Neste artikkel

Innovasjon Norge prioriterer ikke korntørker i Trøndelag