Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fortsatt import-høy ledig

17 000 tonn høy er ennå tilgjengelig for tollfri import fra EU, viser nye tall.

Ekstremtørken har skapt fôrkrise for bønder over praktisk talt hele landet. Men det er fortsatt importfôr fra EU tilgjengelig gjennom tollfri kvote, melder Landbruksdirektoratet. Foto: Bondebladet

Vedvarende høye temperaturer og lite nedbør har skapt fôr-krise landet over. Mange bønder er bekymret for at dyra ikke skal få nok grovfôr. Flere frykter storstilt nedslakting utover sommeren og høsten, som følge av ekstremtørken.

17 000 tonn tilgjengelig

Norsk Landbruksrådgiving har vist til at det heller ikke er et alternativ å importere fôr fra Sverige og Danmark, da situasjonen er like ille i våre naboland.

Men det er fortsatt importfôr tilgjengelig fra EU, viser nye tall fra Landbruksdirektoratet. Per nå, er 17 000 tonn høy tilgjengelig for tollfri import fra EU i 2018. Rettigheten er kjøpt, men høyet er ikke importert.

Annonse

Disse importkvotene er omsettelige, hvilket betyr at de kan kjøpes fra noen som allerede har kjøpt importrettigheten på auksjon hos Landbruksdirektoratet. Hele kvoten på 35 000 tonn tollfritt høy fra EU er auksjonert ut, mens 17 000 av disse tonnene fortsatt ikke er importert.

Landbruksdirektoratet vurderer at dette vil være et betydelig supplement til norsk produksjon denne sesongen.

Ber om oppdatert grovfôr-info

Landbruksdirektoratet har bedt om oppdatert informasjon om årets grovfôravling fra fylkesmennene i slutten av juli, når de har bedre oversikt over avlingsnivået for sommeren totalt sett.

– Basert på dette, samt oppdatert informasjon om importkvoter og tilgangen på andre norske fôrmidler som grønnfôr og halm, vil vi gjøre en vurdering av eventuelt ekstraordinært importbehov tidlig i august, sier Sigrun Pettersborg i Landbruksdirektoratet i en pressemelding.

Neste artikkel

Ingen konkurssmell etter tørken