Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Først i landet med fagbrev agronom

Marina Haugen gir toppscore til lærlingeprosjekt på agronom.

Marina Haugen er blant de første i landet med fagbrev agronom. – Uten to år som lærling, kunne jeg aldri gått rett ut i jobb som avløser, sier Haugen. (Foto: Privat)

Det ble toppkaraktér, bestått meget godt, til alle landbrukselevene fra Vestfold som nylig gikk opp til fagbrev agronom.

De tre videregåendeelevene fra Melsom vgs. er de første som har gjennomført agronomutdanningen på en helt ny måte, med to år teori og to år utplassert i lærlingebedrifter.

De er også de første som nå går ut med fagbrev i agronom.

– Uten to år som lærling, kunne jeg aldri gått rett ut i jobb som avløser, mener Marina Haugen.

I dag er det vanlig å ta agronom med tre år på skole. Forsøksprosjektene i Vestfold, Buskerud, Nordland og Finnmark har som mål å finne ut om en ny metode for opplæringen kan bedre rekrutteringen til agronomutdanningen.

Fra lærling til fast ansatt avløser

Marina Haugen fra Horten i Vestfold er svært fornøyd og gir studiet toppkarraktér.

Les mer: Ung sauebonde på Halsnøy

– Det var da jeg ble lærling og arbeidet ble praktisk rettet, at alt løsnet for meg. Da skjønte jeg plutselig hva lærerne hadde snakket om på skolen, forteller Haugen.

20-åringen fra Horten er ikke oppvokst på gård, og hadde lite erfaring med gårdsarbeid før hun startet på naturbruk. Derfor var de to årene som lærling spesielt lærerikt for henne.

Annonse

Når Haugen nå ferdig med lærlingeperioden i august, skal hun rett ut i arbeid som fast avløser på et melkebruk.

– Jeg kunne aldri gått rett ut i jobb, hvis det ikke var for lærlingtida, sier Haugen..

Får ikke videreføre prøveprosjekt

Prøveprosjektet i Vestfold har fungert så bra at fylkeskommune og Vestfold landbrukstjenester har søkt om videreføring, fram til den endelige avgjørelsen om agronomutdanningen faller.

– Men vi fikk avslag fra Utdanningsdirektoratet, to ganger, forteller Leif B. Olsen i skoleseksjonen i Vestfold fylkeskommune.

Det Olsen i fylkeskommunen og Runar Wold i Vestfold landbrukstjenester har vært bekymret for, er at man mister kontinuiteten i ordningen som nå er oppe og går.

– Det siste kullet med lærlingene starter nå i høst, og skal være ferdige våren 2019. Til høsten er det tilbake til et ordinært agronomløp igjen, forteller Wold.

Flere lærlingebedrifter per elev

I Vestfold har det ikke vært noe problem å finne lærlingbedrifter til elevene, ifølge Wold i Vestfold landbrukstjenester.

– Siden mange bønder er spesialisert på én produksjon, har det vært nødvendig med flere lærlingbedrifter per elev.

Neste artikkel

Få matfunn over grenseverdien