Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Forskere ut mot WHOs fettråd

Verdens helseorganisasjon anbefalte å redusere mettet fett i kosten. Nå møter rapporten motbør fra forskere i flere land.

En internasjonalt sammensatt forskergruppe mener WHOs fettråd er dårlig fundert. Forskerne tar blant annet egget i forsvar. Illustrasjonsfoto: Colourbox

I fjor høst presenterte Verdens helseorganisasjon (WHO) nye kostholdsråd til verdens befolkning. Hva fett angår, var anbefalingene:

* Reduser det totale innholdet av fett i kosten til under 30 prosent av kaloriinnholdet.

* Reduser innholdet av mettet fett til under 10 prosent av kaloriinntaket.

Disse rådene kan potensielt sett nå ut til milliarder av mennesker.

Ikke ett fett

Annonse

Men en sammensatt gruppe bestående av forskere fra flere land, kritiserer nå WHOs rapport. Gruppen mener WHOs konklusjon er dårlig begrunnet, skriver forskning.no.

Forskerne trekker ikke minst fram at helseeffektene vil variere mye etter hvilken fettype det er snakk om, samt hvilke matvarer stoffene sitter i.

Forskerne tar blant annet egg i forsvar. Gruppa påpeker at det generelt er lite forskning som tyder på at egg er helseskadelig, selv om en rapport nylig antydet at mennesker som spiste mye egg hadde litt høyere ririsko for hjertesykdom.

Konsekvensen av å følge WHOs kostholdsråd, kan ifølge forskerne blant annet være at folk uten grunn vil kutte ut næringsrike matvarer. Videre påpeker de at det er et usikkert forhold mellom fett i kosten, og livsstilssykdommer.

Neste artikkel

Ser ikkje maten for berre prisar