Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

FN: 7 av 10 lider av feilernæring

Økt overvektsproblematikk i Europa og Sentral-Asia.

Mat-usikkerhet: Feilernæringsproblematikk er i dag svært utbredt i Europa og Sentral-Asia, viser en ny rapport om mat-usikkerhet fra FAO – FNs organisasjon for mat og landbruk. Bildet viser asiatiske arbeidere på en rismark. (Foto. Colourbox)
Mat-usikkerhet: Feilernæringsproblematikk er i dag svært utbredt i Europa og Sentral-Asia, viser en ny rapport om mat-usikkerhet fra FAO – FNs organisasjon for mat og landbruk. Bildet viser asiatiske arbeidere på en rismark. (Foto. Colourbox)

Økonomisk vekst og stigende inntekt per innbygger har i hovedsak fjernet sult som samfunnsproblem i Europa og Sentral-Asia. Men medaljen har en bakside: Nye former for feilernæring og økende overvekts- og fedmeproblematikk.

Dét er hovedkonklusjonen i en ny rapport om mat-usikkerhet i Europa og Sentral-Asia. Rapporten ble publisert av FNs organisasjon for mat og landbruk (FAO) sist uke.

– Når vi studerer strukturen i folks dietter ettersom inntektsnivået stiger, finner vi at andelen av totale kalorier som kommer fra søtningsmidler, vegetabilske oljer og animalske produkter øker, samtidig som kalorier fra kornbaserte produkter synker, utaler FAO-økonom og forfatter bak studien, David Sedik.

Les også: Ber Norge om WTO-hjelp

Feilernæring svært utbredt

Rapporten viser at kun 7 prosent av befolkningen i Europa og Sentral-Asia i dag lever i land hvor det dominerende ernæringsproblemet er underernæring.

Samtidig lever 57 prosent av befolkningen i land der hovedproblemet er overernæring. Og hele 70 prosent av befolkningen lider ifølge rapporten av feilernæring i hovedsak kjennetegnet av en såkalt «trippel byrde». Det vil si en kombinasjon av underernæring, overernæring og mangel på mikronæringsstoffer.

– Etter hvert som flere land går over til å få problemer med denne triple byrden, vil landenes helseutgifter bli nødt til å økes raskt for å kunne ta hånd om problemene som følger etter: mer diabetes, hjertesykdommer og andre diett-relaterte ikke-kommuniserende sykdommer, sier David Sedik i FAO.

Les også: Klima: – Verre enn du har hørt

Peker på flere løsninger

I den andre delen av FAOs rapport, peker organisasjonen på mulige løsninger på problemet med mat-usikkerhet knyttet til den voksende overvekts- og fedmeproblematikken. Løsningene som pekes på, er:

Annonse

* Større innslag av populær lett-mat for å sikre en bedre ernæring

* Skatter og subsidier innrettet på å forandre de relative matprisene etter hvilken helseeffekt ulike varer har

* Ernærings-utdanning for å informere folk om hva en næringsrik, balansert diett består av

* Mer effektive matsikkerhetssystemer, samt standardisering av matsikkerhet, sanitære forhold og hygienereguleringer

* Bedre merking av sunne matprodukter

* Ulike matassistanse-programmer

– Vi er i dag nødt til se på mer enn bare hvorvidt folk får i seg nok kalorier. En balansert, helsefremmende diett er det det vi ønsker å sikre for ethvert barn, enhver kvinne og enhver mann – særlig for våre barn, konkluderer FAOS representant for Europa og Sentral-Asia, Vladimir Rakhmanin.

Les også: Oppfordrer givere til å støtte syriske bønder

Neste artikkel

Er skogbruket en naturversting?