Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Fant elendige forhold hos jordbærplukkere

Mattilsynet har beslaglagt og destruert flere kasser med jordbær, etter omfattende regelbrudd i Vestfold.

Fem større gårder i Vestfold ble kontrollert, og ved tre av dem var forholdene slik at det medførte reaksjoner. Illustrasjonsfoto arkiv: T. Sandvik

A-krimsenteret i Tønsberg har den siste tiden gjennomført omfattende kartlegging og kontroller av jordbærprodusenter i Vestfold. Resultatene er nedslående.

Måtte destruere flere kasser

Verken sanitære forhold, kontroll på arbeidstakernes arbeidstid eller boforhold fikk godkjent. Ved ett tilfelle var forholdene så ille at 20 kasser plukkede bær ble beslaglagt og destruert for å hindre omsetning.

– Dette var kasser som var klargjort for salg og for å hindre at disse kom ut på markedet, ble de destruert, sier avdelingssjef Kjersti Søli i Mattilsynet avdeling Vestfold til NRK Vestfold.

Ved to steder måtte Mattilsynet forby salg av bær inntil tilfredsstillende toalettforhold var på plass.

Annonse

Under tilsynet ble det funnet avføring fra mennesker nær åkrene og avdekket at hendene enten ikke ble vasket, eller ble vasket i en bekk like ved.

– Jordbær spises ofte rett fra kurven og da er det særlig viktig med god hygiene, sier avdelingssjef Kjersti Søli i Mattilsynet avdeling Vestfold til NRK.

Produsentene hadde heller ikke kontroll på arbeidstakernes arbeidstid. Dette er alvorlig og gjør det vanskelig for myndighetene å sjekke om arbeidstakerne får den minstelønnen de har krav på.

Flere titalls ansatte fra Arbeidstilsynet, Sør-Øst politidistrikt, Skatt Sør, NAV Kontroll og lokale skatteoppkrevere deltok i aksjonen.

Neste artikkel

Planteimportørar sit med stort ansvar