Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

EU og Canada enige om ny handelsavtale

Har arbeidet 7 år med den nye frihandelsavtalen.

Den såkalte Ceta-avtalen fjerner over 99 prosent av handelsbarrierene mellom EU og Canada. (Foto: Linda Sunde)
Den såkalte Ceta-avtalen fjerner over 99 prosent av handelsbarrierene mellom EU og Canada. (Foto: Linda Sunde)

EU og Canada har underskrevet en ny og omstridt frihandelsavtale, som det har vært arbeidet med i sju år, skriver Landbruksavisen i Danmark og siterer nyhetsbyrået Reuters.

Avtalen er den største frihandelsavtalen med et G7-land utenfor EU. Gruppen omfatter de rikeste, demokratiske industriland i verden, det vil si Canada, Frankrike, Italia, Japan, Storbritannia, Tyskland og USA.

Fra 2006 ble Russland formelt opptatt i gruppen, men i 2014 ble Russlands medlemskap suspendert på grunn av den russiske annekteringen av Krimhalvøya.

I påvente av en løsning på Krim-spørsmålet kaller gruppen seg G7.

– Underskrivelsen av Ceta-avtalen er «god for Europa og Danmark». Neste skritt er en handelsavtale mellom EU og Japan, sier statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i en skriftlig kommentar.

Fjerner barrierer

Den såkalte Ceta-avtalen fjerner over 99 prosent av handelsbarrierene mellom EU og Canada, som har en av verdens ti største økonomier, skriver avisa.

Ifølge Dansk Industri kan den nye avtalen øke dansk eksport til Canada med 30 prosent.

Annonse

– Våres velstand bygger på handel med andre nasjoner. Som en liten og åpen økonomi er vi avhengige til fritt å kunne selge våre varer til andre land. Når barrierer til et marked brytes ned, gir det eksportmuligheter for danske virksomheter og skaper arbeidsplasser her hjemme, sier Lars Løkke Rasmussen.

Harde tak

Til stede under underskrivelsen var balt annet EU-kommisjonens formann, Jean-Claude Juncker, EU-president Donald Tusk og Canadas statsminister, Justin Trudeau.

Trudeau, som tilhører Canadas liberale parti, har vært Canadas statsminister siden 2015.

– Tingene har vært vanskelige, men det lyktes oss til slutt, sa Trudeau, ifølge nyhedsbureauet AFP.

Avtalen skal nå ratifiseres i 38 nasjonale og regionale parlamenter i hele EU, herunder i Folketinget. Viktige deler av avtalen ventes å tre i kraft i løpet av 2017.

Les mer: – Trump kan velte TTIP

Neste artikkel

Må tømme ut melka i USA og EU