Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Eliteokser: NRF-toppokser valgt ut

På toppen troner Alm, med avlsverdi 55.

Elite: NRF-oksen 11876 Alm fra oppdretter Harald Børstad har avlsverdi 55. (Foto: Jan Arve Kristiansen)
Elite: NRF-oksen 11876 Alm fra oppdretter Harald Børstad har avlsverdi 55. (Foto: Jan Arve Kristiansen)

Geno SA på Hamar har nylig offentliggjort hvilke NRF-okser som skal levere sæd fra oktober.

11 av disse er nye for denne perioden.

Helt på toppen rager tre okser med 50 eller mer i avlsverdi. Dette er historisk høyt.

Alm på toppen

Aller øverst på lista rager 11876 Alm med avlsverdi 55.

De 22 utvalgte eliteoksene av rasen NRF kommer fra ni ulike fylker.

Oppland har flest med åtte okser, deretter kommer Sør-Trøndelag med fire, Rogaland og Nord-Trøndelag med tre og Hedmark, Møre og Romsdal, Sogn og Fjordane, og Vest-Agder med en hver.

Utvalget skjer kun tre ganger i året og den aller beste NRF-oksen gjennom året blir premiert med Genos høyeste utmerkelse – avlsstatuetten.

Snitt på 40

Annonse

I gjennomsnitt har de 22 oksene 40 i avlsverdi.

Hele tre okser på 50 eller høyere, noe som forteller at dette er svært gode okser. Dette er noen av de første tegnene på at Geno har lyktes med implementering av ny teknologi (genomisk seleksjon, der vi plukker ut okser basert på geninformasjon) i avlsarbeidet. Dette har ført til svært rask fremgang for norske mjølkekyr , skriver Geno i en pressemelding.

Eliteoksene gir avkom som er sterke på egenskapene produksjon (131 i gjennomsnittlig mjølkeindeks), jur (spesielt jurfeste framme og jurdybde) og jurhelse. Dette bidrar til at våre bønder vil kunne ha en enda mer effektiv og dyrevennlig drift med mindre sjukdom og en mer stabil og lønnsom produksjon, skriver Geno.

Syv av oksene i utvalget er født uten hornanlegg, en av disse,11871 Engetove, er homozygot kollet (det vil si at den kun får avkom uten hornanlegg).

Etter omlegging til et avlssystem med genomisk seleksjon har antallet eliteokser som tas ut per år økt til cirka 50 eliteokser per år.

Neste artikkel

Forventer salgsopptur for storfe, gris og egg