Annonse
Annonse
Annonse
Annonse

Danske regler hindrer hurtigere traktorer

Nei til mer enn 40 km/t: To danske traktormerker som ellers lever opp til alle krav, er forhindret i å få 40 km/t-merket. Dansk Maskinhandlerforening reagerer. Bildet er tatt i Norge. (Foto: Illustrasjonsbilde Tor Jostein Sørlie)

Enkelte nye, danske traktorer kan ikke få godkjenning til å kjøre i 40 km/t. Årsaken er rent administrativ, klager Dansk Maskinhandlerforening.

Minst to traktormerker har opplevet problemer, fordi de nye reglene for tempo er skrudd sammen på en slik måte at traktorførerne ikke kan få denne godkjennelsen.

– Det er snakk om en rent administrativt ben-spenning, sier konsulent Per Hedetoft hos Dansk Maskinhandlerforening til Landbrugsavisen.

Les også: Fendt, Kubota og Claas på topp

EU-reglene tillater 40 km/t, men gir samtidig mulighet for et lite avvik i hastigheten hos traktorene. Det har ført til at to traktormerker i produsentspesifikasjonen (COC) har angitt at traktoren kan kjøre maksimum 42-43 km/t.

Annonse

De danske 40 km/t-reglene tillater kun at traktoren kan kjøre fra 39,5 til 40,4 km/t. Dermed er de nye traktorene fra de to merkene som ellers lever opp til alle krav, forhindret i å få 40 km/t-merket. Dette fordi de teoretisk kan kjøre 1,6 km/t for hurtig.

– Det er en problemstilling vi har tatt opp med Færdselsstyrelsen, men inntil videre er de i tenkeboksen på om det er noe de skal endre på. Man kan undre seg over at man lager en dansk lovgivning som har en annen hastighetsgodkennelse enn den som er brukt i EU-typegodkjennelsen, sier Hedetoft.

Les også: Rett fra mottak til gårdsarbeid

Landbrugsavisen.dk har i en e-post konfrontert Færdelsststyrelsen med problematikken. I svaret fra fullmektig Martin Grigel Vester i Færdselsstyrelsen heter det kort og godt: «Færdselsstyrelsen overvejer for tiden, hvorvidt de danske regler skal ændres»

Neste artikkel

Sverige går for tyngre tømmervogntog